EU:n huumevirasto: Ekstaasi tekee paluuta

Ekstaasi eli MDMA on tehnyt paluun nuorten yleisesti käyttämäksi stimulantiksi, EU:n huumevirasto arvioi. Huumeiden myynti ja markkinointi netissä näyttää olevan kasvussa.

Ulkomaat
Saksan poliisin haaviin jääneitä ekstaasitabletteja kuvattuna helmikuussa 2016.
Saksan poliisin haaviin jääneitä ekstaasitabletteja kuvattuna helmikuussa 2016.Alexander Heinl / EPA

Ekstaasin käyttö yleistyy jälleen EU-maissa, sanoo EU:n huumevirasto tiistaina julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Viraston mukaan ekstaasin eli MDMA:n markkinointi ja myynti netissä tepsivät nyt uuteen käyttäjäsukupolveen. Aine on tehnyt paluun nuorten yleisesti käyttämäksi stimulantiksi, raportissa sanotaan.

Ekstaasi on synteettinen amfetamiinijohdos ja laiton huumausaine. Sitä käytetään tyypillisesti sosiaalisissa yhteyksissä kuten juhlissa.

Maissa, joissa ekstaasin käyttö on yleistä, aine ei liity enää tiettyyn alakulttuuriin eikä vain tanssiklubeihin, vaan sitä saatetaan käyttää muuten yöelämässä, esimerkiksi baareissa, raportti toteaa.

Viime vuonna ekstaasia käytti EU:ssa arviolta 2,1 miljoonaa nuorta aikuista. Suurimmat suhteelliset osuudet ovat Hollannissa, Tšekin tasavallassa, Britanniassa ja Suomessa.

Suomessa ekstaasia on raportin mukaan käyttänyt viimeisten 12 kuukauden aikana 2,5 prosenttia 15-34-vuotiaista.

Tuottajat yrittävät parantaa mielikuvaa

Ekstaasin suosio alkoi 1990-luvulla, mutta sen käyttö väheni viime vuosikymmenen loppua kohti. Nyt käyttöä vauhdittavat uudet tuotantotekniikat ja markkinointitavat.

– Saatavana on suuriannoksisia jauheita, kiteitä ja tabletteja, joissa on erilaisia logoja, värejä ja muotoja, ja on olemassa todisteita tilauksiin perustuvasta tuotannosta ja kehittyneestä ja kohdennetusta markkinoinnista, raportissa todetaan.

Tuottajien arvellaan pyrkivän parantamaan mielikuvaa ekstaasista sen jälkeen kun huonolaatuinen ja laimennettu huume oli vähentänyt käyttöä.

Viranomaisten mukaan suurin osa EU:n ekstaasista tuotetaan Hollannissa.

Huumeiden myynti ja markkinointi netissä näyttää ylipäänsä olevan kasvussa, raportti toteaa ja pitää tätä isona ongelmana EU-maiden nykyiselle huumepolitiikalle.

"Kannabis yhä iso ongelma"

EU:n huumeviraston mukaan Euroopan huumemarkkinoilla on merkkejä erityisesti kannabiksen ja stimulanttien kasvusta.

Kannabis on markkinoiden ykköstilalla arvon perusteella laskettuna. Huumevirasto arvioi, että EU:ssa käytävän laittoman kannabiskaupan arvo oli vuonna 2013 yli yhdeksän miljardia euroa eli 38 prosenttia huumeiden arvioidusta kokonaismyynnistä.

Kannabikseen liittyy myös liki kolme neljästä huumerikoksesta EU-maissa. Suurin osa näistä on käyttöä tai hallussapitoa henkilökohtaiseen käyttöön.

Suomi erottuu raportista amfetamiinien eli amfetamiinin ja metamfetamiinin käytön osalta. Toisin kuin esimerkiksi Espanjassa ja Britanniassa, amfetamiinien käyttö on Suomessa lisääntynyt tasaisesti vuodesta 2000.

Amfetamiinien käyttöluvut Suomessa kuuluvat Euroopan korkeimpiin, raportissa sanotaan. Sen mukaan amfetamiinia on käyttänyt viimeksi kuluneen vuoden aikana 2,4 prosenttia suomalaisista 15-34-vuotiaista.

Lähteet: AP, AFP