1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuuska on yleinen näky lappilaispojan huulessa

Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry on huolissaan nuuskaamisen yleisyydestä Lapissa. Nuuskaa tuodaan Haaparannalta Suomen puolelle ja siitä käydään laitonta kauppaa.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

Nuuskatrokaus ja nuuskamyönteisyys ovat erityisesti lappilaisten nuorten ongelma. Kouluterveyskyselyn mukaan viime vuonna liki kolmannes ammattikoulua käyvistä pojista käytti nuuskaa päivittäin. Koko maassa osuus on 13 prosenttia.

Myös peruskoululaiset ja lukiolaiset käyttävät nuuskaa Lapissa muuta maata useammin. Peruskoululaisista pojista 14 prosenttia ja lukiolaispojista 13 prosenttia nuuskaa päivittäin.

EHYT ry:n mukaan nuuskakauppaa käydään avoimesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto sanoo, että nuuska kuuluu kiinteästi lappilaiseen kulttuuriin. Monet aikuiset tuovat nuuskaa alaikäisille, vaikka tupakoinnin ja nuuskankäytön ehkäisyssä aikuisilla ja vanhemmilla on keskeinen rooli.

– Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja on vähätelty julkisuudessa, vaikka ne ovat keuhkosyöpää lukuun ottamatta samankaltaisia kuin poltettavien tupakkatuotteiden. Suusyövän, ruokatorven syövän ja haimasyövän riski nousee nuuskankäyttäjällä. Korkean nikotiinimäärän vuoksi nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja on merkittävä terveyshaitta, Laivisto sanoo tiedotteessa.