Suomi idän ja lännen valokuidun solmukohdaksi? Tiedon valtatiet ovat uusi rautatie

Tietoliikennekaapelit ovat haavoittuvaisia meressä ja maalla, mutta jos niiden solmukohta on turvallisessa paikassa, ei yhden kaapelin häiriö vie monen mantereen yhteyksiä. Kainuu kilpailee kovasti saadakseen idän ja lännen valokuitukaapeleiden solmukohdan.

tekniikka
Suuri määrä keltaisia kaapeleita.
Matthias Balk / EPA

Ennen kaupungin yrityselämä sai kunnon edellytykset kasvuun, jos sinne rakennettiin rautatie tai lentokenttä. Nykyään mantereiden väliset nopeat valokuitukaapelit ovat haluttuja valtaväyliä, joissa tieto kulkee millisekunneissa mantereelta toiselle. Esimerkiksi Amsterdamiin ja Irlantiin investoidaan koko ajan datakeskuksia, koska ne ovat yhteydessä suoraan Pohjois-Amerikan tietoliikennekaapeliin.

Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n tulo Kajaaniin vuonna 2012 oli iso merkkipaalu Kainuun datakeskustoiminnalle, joka nousi lakkautetun paperitehtaan tilalle. CSC toi Kajaaniin kaksi supertietokonetta, mutta jo nyt alkuperäiset CSC:n investointisuunnitelmat ovat kasvaneet kolminkertaisiksi.

Sodankylästä haaroittuu ehkä tulevaisuudessa Aasian tietoliikenteen kaapeli eri paikkoihin.

Antti Toivanen

Valtion omistama CSC on Kajaanille ankkuriyritys, jonka avulla on mahdollisuus saada lisää investointeja. Nyt tähtäimessä on yhä suurempia kaloja. Selvitysmies Paavo Lipponen on selvittämässä Koillisväylän kaapelin eli Venäjän valokuitukaapelin rakentamista.

– Siihen voidaan tähdätä, että Suomesta tulee solmukohta eli yhteyksiä on itään ja länteen. Aasian yhteys voi varmasti tuoda liiketoimintaa, joka perustuu dataan tai tietomäärään, joka kulkee kaapelin kautta. Siinä kaapelissa on sitten hyvin monia toimijoita mukana, jos ja kun se toteutuu, kertoo Lipponen.

Koillisväylän kaapelihanketta seurataan

Kainuussa Koillisväylän kaapelihanketta on seurattu innolla, sillä maakunnalla olisi mahdollisuuksia idän ja lännen yhteyksien solmukohdaksi.

– Meillä on erinomaiset mahdollisuudet. Sodankylästä haaroittuu ehkä tulevaisuudessa Aasian tietoliikenteen kaapeli eri paikkoihin. Jos se kulkisi Kainuun kautta, se voisi varmistaa datakeskusten rakentamisen Suomeen eikä Ruotsiin. Jos se kulkisi vain Oulun kautta, Ruotsilla olisi parempi mahdollisuus datakeskusinvestointeihin, sanoo Kainuun kuntien omistaman kehittämisyhtiön Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Nämä ovat mahdollisuuksia, jotka tekevät Kainuun houkuttelevammaksi sijoittajille.

Antti Toivanen

Sodankylä olisi suora reitti pohjoisen tuleviin isoihin kaapeliyhteyksiin sekä länteen että itään, mutta se edellyttää Koillisväylän kaapelin rakentamista.

Paavo Lipponen sanoi maanantaina Kajaanin-vierailullaan, että Koillisväylän kaapelin valmistumiseen voi mennä aikaa, koska kaapeli tarvitsee sekä yksityistä että julkista rahaa.

– Kyse on siitä, että katsotaan pitkälle eteenpäin. Ollaan ajoissa valmiita sitten kun edellytyksiä syntyy ja niitä voi tulla eteen piankin. Riippuu hyvin paljon siitä, että Venäjällä syntyy sellaisia hankkeita tai konsortioita, jotka lähtevät toteuttamaan sitä, sanoo Lipponen.

Kajaani saa Lipposen suositukset

Paavo Lipponen lupasi kirjoittaa Koillisväylä-selvitykseensä Kainuun hyväksi esimerkiksi siitä miten datakeskuskokonaisuus hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Antti Toivanen on suosituksista mielissään.

– Kajaanissa on Suomen monipuolisin datakeskus. Siihen on kytketty monenlaista osaamista, ja pystymme luomaan mahdollisuuksia kehittää toimintaa. Datakeskuksen ekosysteemi on tärkeää,sekin on pystytty luomaan ainutlaatuisella tavalla, johon liittyy vesijäähdytystä ja koneiden käytön optimointia, selittää Toivanen.

Datakeskuksen palvelin, taustalla on paljon piuhoja
Kajaanin datakeskuksen palvelin.Heikki Rönty / Yle

Tällä hetkellä Kajaanista kulkee valokuituyhteys läntisiin maihin Ruotsin kautta reittiä Luulaja–Oulu–Kajaani sekä Saksan kautta reittiä Frankfurt–Helsinki–Kajaani.

Kostamuksen kautta Suomi pääsi Venäjän tietoliikenteen runkoverkkoon vuonna 2010. Sitäkin kautta voi olla mahdollisuuksia päästä Koillisväylän kaapeliin kiinni, jos se rakennetaan. Venäjän runkoverkkoon Suomella on yhteys myös Etelä-Suomen kautta.

– Nämä ovat mahdollisuuksia, jotka tekevät Kainuun houkuttelevammaksi sijoittajille, sanoo Antti Toivanen.

Jos yhteys Sodankylään toteutuu, niin Suomi ja mahdollisesti Kainuu olisi keskellä kansainvälisten tietoliikenneyhteyksien hämähäkinverkkoa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus