Historiallinen Pietari lumoaa koko perheen

Pietari tulee harvoin ensimmäisenä mieleen valittaessa kohdetta perheen kesälomareissulle. Se on kuitenkin turvallinen, yllättävän helppo ja tällä hetkellä myös todella edullinen koko perheen lähimatkakohde.

Taidetta tarjolla Pietarin Talvipalatsin edustalla. Kuva: Erkka Mikkonen

Suomen lähin todellinen suurkaupunki lumoaa monipuolisuudellaan ikään katsomatta.

Pietarin upein yksittäinen nähtävyys on taidemuseo Eremitaasi (siirryt toiseen palveluun)ja sen päänäyttelytilana toimiva hulppea Talvipalatsi. Lasten kanssa kannattaa keskittyä taideteosten sijaan tunnelmointiin pikkuprinsessoina ja -prinsseinä tsaariperheen yltäkylläisissä juhlasaleissa.

Valitsemalla ennakkoon pari kiinnostavaa osastoa välttää tuntikausien näännyttävän vaeltamisen yhdessä maailman laajimmassa museossa. Koko perhettä kiinnostaa ainakin muinaisen Egyptin sarkofagit ja muumiot.

Aikuisten pääsylippu maksaa alle 10 euroa. Lasten ja opiskelijoiden sisäänpääsy on ilmainen. Eremitaasi on suljettu maanantaisin.

Historiallisia jokiristeilyjä tarjolla

Kokonaiskuvan jokien ja kanavien halkoman Pietarin komeudesta saa ilman raskasta kävelylenkkiä kanavaristeilyllä.

Reittejä on erilaisia, mutta historiallisen keskustan kiertävä risteily on niistä kaunein. Mukaan voi hypätä esimerkiksi Moika- ja Fontanka-jokien varrelta.

Vesiristeily on suosittu tapa tutustua Pietarin miljoonakaupunkiin. Kuva: Erkka Mikkonen

Noin tunnin kestävä ajelu maksaa aikuisilta noin 10 euroa ja lapsilta yleensä vähemmän. Liput ostetaan paikan päältä. Monilla risteilyllä on mahdollista saada opastus kaupungin historiallisista nähtävyyksistä myös englanninkielisenä.

Vankilaan edulliset pääsyliput

Kuuma kesäpäivä kannattaa viettää Jänissaarella sijaitsevassa Pietari-Paavalin linnoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

Saareen pääsee maksutta, mutta vankilaan ja muihin museoihin myydään muutaman euron hintaisia pääsylippuja. Maksua vastaan pääsee myös kävelemään linnoitusvallin päälle ja sen onkaloihin.

Mukaan saarelle on varattava käteistä, sillä pankkikorttia ei yleisesti hyväksytä ja linnoituksessa on vain yksi pankkiautomaatti. Nevajoki on liian saastunut uimiseen, mutta linnoituksen rannalla voi ihailla alkukesällä hiekkaveistoskilpailun taiturimaisia luomuksia.

Muita takuuvarmoja perhekohteita ovat muun muassa Pietarin hiljattain kunnostettu sirkus (siirryt toiseen palveluun), jonka ohjelmassa on tänä kesänä tulta, vettä ja erilaisia värivaloja hyödyntävä esitys sekä neuvostoliittolaisten pelikoneiden museo, jossa pääsee pelaamaan isovanhempien aikaisia peliautomaatteja (siirryt toiseen palveluun).

Edullista ruokaa joka lähtöön

Pietarissa ei ole vaikeaa löytää laadukasta ja edullista ruokapaikkaa. Esimerkiksi pääkatu Nevski prospektilla on tarjolla niin burgereita kuin borssiakin.

Nopeaksi lounaaksi tai välipalaksi kelpaa puolestaan blini suolaisella tai makealla täytteellä. Niitä saa kahviloista ja kioskeista ympäri kaupunkia.

Juna on helpoin tapa matkustaa

Helsingistä Pietarin keskustaan pääsee vajaassa 3,5 tunnissa ja junavuoroja on päivittäin neljä kumpaankin suuntaan. Kakkosluokan menolipun saa junavuorosta riippuen noin 40:stä 80 euroon. Lastenlipulle annetaan 30 prosentin alennus ja alle 6-vuotias saa matkustaa ilmaiseksi.

Usein hankalimmaksi Venäjän-matkailussa koetaan viisumi. Todellisuudessa turistiviisumin hankkiminen on helppoa.

Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa toimii Venäjän viisumikeskus (siirryt toiseen palveluun) ja muualla asian voi hoitaa Venäjän-matkailuun erikoistuneissa matkatoimistoissa.

Tavallisesti kertaviisumin saa noin viikossa. Palvelumaksun kanssa turistiviisumeiden hinnat alkavat reilusta 60 eurosta.