Pälkäneen seurakunnan entiselle talouspäällikölle ehdollista vankeutta

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön lahjussyytteen ns. kopiokonejutussa. Vankeustuomio annettiin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kotimaa
Kopiokone.
Miki Wallenius / Yle

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Pälkäneen seurakunnan entisen talousjohtajan viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Talouspäällikkö teki Pälkäneen seurakunnan virassa toimiessaan seurakunnan nimissä Fici-Copy Ky:n hyväksi lukuisia vuokrasopimuksia, joiden arvot vaihtelivat 8 000 euron ja 250 000 euron välillä. Sopimuksilla seurakunnalle liisattiin useita kopiokoneita, joita kaikkia ei koskaan toimitettu Pälkäneelle. Osa haettiin pois myöhemmin.

Käräjäoikeus katsoo, että talouspäällikkö haki henkilökohtaista hyötyä itselleen. Hän rikkoi ohjesäännöissä asetettua 5 000 euron hankintarajaa solmimalla 24 rahoitussopimusta virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Talouspäällikkö oli saanut kopiokonefirmalta parin vuoden aikana lahjakorttien lisäksi mm. matkat F1-kisoihin Italian Monzaan ja Espanjan Valenciaan sekä jääkiekon MM-kisoihin Sveitsiin.

Lahjussyyte vanheni

Syyte törkeästä lahjuksen ottamisesta sen sijaan hylättiin. Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan etuudet eivät olleet huomattavia eikä talouspäällikkö tehnyt kopiokoneiden hankintapäätöksiä etuuksien takia huomattavasti lahjanantajaa hyödyntäen tai Pälkäneen seurakunnalle huomattavaa vahinkoa aiheuttaen.

Oikeuden mielestä törkeän lahjuksen ottamisen tunnusmerkistö ei näin täyty ja kyse oli ainoastaan lahjuksen ottamisesta. Sen osalta syyte hylättiin vanhentuneena.

Miljoonien eurojen petosvyyhti

Pälkäneen seurakunnan kopiokonejuttu oli osa isoa huijausvyyhtiä.

Poliisi sai tutkittavakseen Fici–Copyn tapauksen vuonna 2011. Juttuun liittyi epäilyjä petoksista, kavalluksista ja lahjonnasta sekä lahjonnan vastaanottamisista. Poliisi arvioi tuolloin, että epäiltyjen talousrikosten aiheuttamat vahingot uhreille nousevat kuudesta lähes 12 miljoonaan euroon. Vahingonkärsijöitä oli kolmisenkymmentä.

Viime vuoden marraskuussa Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Fici-Copy Ky:n yrittäjän ehdolliseen vankeuteen useista samanlaisista törkeistä petoksista, joissa hän oli erehdyttänyt viranomaisia ja yrityksiä katteettomilla sopimuksilla. Tällöin yrittäjä määrättiin myös maksamaan vahingonkorvauksia Pälkäneen seurakunnalle.