Hyppää sisältöön

Suomen virallinen rakkauspuisto avaa porttinsa – miten sinä löysit rakkauden?

Rakkauspuisto Kouvolan Vuohijärvellä avaa porttinsa esimerkiksi netissä toisensa tavanneille. Somekouluttajan mielestä netissä kannattaa olla oma itsensä, jottei ensikohtaamisella tule yllätyksiä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

**KOUVOLA **Kouvolaan avataan lauantaina Rakkauspuisto Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon sisäpihalle. Luonto- ja kulttuuritalon johtaja Tuomas Hoikkala on julistanut rakkauspuiston viralliseksi kohtauspaikaksi, jossa netissä tutustuneet parit voivat tavata kasvotusten.

Asiantuntija näkee, että rakkauspuiston kaltaiset tempaukset voivat hälventää netissä tapaamiseen edelleen liitettyjä negatiivisia mielikuvia.

– Saatetaan ajatella, että se on jotenkin epätoivoista tai häpeällistä etsiä julkisesti itselleen kumppania, sanoo VäestöliitonParisuhdekeskuksen (siirryt toiseen palveluun)psykologi Anna Salmi.

Väestöliiton mukaan Suomessa joka viides pariskunta tapaa netissä. Määrä on kasvanut jatkuvasti. Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa internet on yleisin tapa löytää puoliso.

– Aiemmin tuttavien kautta tapaaminen oli aika tavallinen tapa tavata kuten myös työpaikka, harrastukset, opiskelu ja ravintolat.

Maalaisjärki kunniaan

Miten sitten löytää treffiseuraa esimerkiksi tapaamiseen rakkauspuistossa? Sosiaaliseen mediaan erikoistunut viestintäkouluttaja korostaa aitouden merkitystä.

– On se helpompaa kun ei tarvitse näytellä mitään. Ei tule toisella yllätyksiä tavattaessa kasvokkain, kun on kertonut itsestään rehellisesti, sanoo viestintäkouluttaja Pauliina Mäkelä.

Olen 45-vuotias kolmen lapsen äiti. Olen monta kertaa sanonut, että aika raadollista ja rankkaa voi olla näillä nykypäivän nuorilla. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää.

viestintäkouluttaja Pauliina Mäkelä

Mäkelän mielestä netistä itselleen kumppania etsivän ei myöskään kannata luottaa toiseen henkilöön liian sinisilmäisesti.

– Olen itse 45-vuotias kolmen lapsen äiti. Olen monta kertaa sanonut, että aika raadollista ja rankkaa voi olla näillä nykypäivän nuorilla. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää.

Silti hän suosittelee ihmisiä tarttumaan sosiaalisenkin median tarjoamiin mahdollisuuksiin. Ainakin sen jälkeen voi todeta, että tämä vaihtoehto on kokeiltu. Ja tietysti rakkaus voi löytyä muutakin kautta.

– Usein sanotaan, että onni voi löytyä läheltä, jos lakkaa etsimästä. Mutta mistä sitten tietää, milloin lakata etsimästä, miettii Pauliina Mäkelä.

Liikaa vaihtoehtoja?

Väestöliiton asiantuntijan mielestä nettideittailuun liittyy sekä hyviä että huonoja puolia.  Aikaisemmin oma kumppani löydettiin suurella todennäköisyydellä ihmisistä joiden kanssa oli tekemisissä.

Nyt mahdollisuuksien määrä on valtava. On Tinder-sovellus, jonka toiminta perustuu aika pitkälle ulkonäköön. Harvat kuitenkaan päätyvät sen kautta kasvokkaiseen tapaamiseen

psykologi Anna Salmi

– Nyt mahdollisuuksien määrä on valtava. On Tinder-sovellus, jonka toiminta perustuu aika pitkälle ulkonäköön. Harvat kuitenkaan päätyvät sen kautta kasvokkaiseen tapaamiseen, sanoo psykologi Anna Salmi.

– Vaihtoehtoja on niin valtavasti, että voi olla vaikea asettua mihinkään niistä, uumoilee psykologi.

Toisaalta esimerkiksi Tinder mahdollistaa kumppanin löytämisen vaikkapa työkiireiden keskellä muuten deittailun kannalta hankalassa elämäntilanteessa.

– Joillekin kynnys lähestyä voi olla vähän matalampi netin kautta tutustuttaessa. Nettideittailussa voi myös olla varma niistä ihmisistä, jotka siellä ovat, että he ovat laittaneet itsensä alttiiksi ja haluavat tututustua toisiin ihmisiin, sanoo Salmi.

**Kerro meille, miten sinä löysit rakkauden. Missä tapasitte? Oliko se rakkautta ensisilmäyksellä? Johtiko rakkaus yhteiseen kotiin ja perheeseen, vai tuliko sittenkin ero? **

Onko ensitreffien paikalla väliä?

Osallistu keskusteluun!