Hyppää sisältöön

Polttamasi tupakka voi olla kahdeksanvuotiaan lapsityöläisen poimimaa

Indonesia on maailman viidenneksi suurin tupakantuottaja. Tupakkatiloilla työskentelee paljon alaikäisiä, jotka altistuvat nikotiinille, hyönteismyrkyille ja vammoille, kertoo ihmisoikeusjärjestö HRW:n raportti.

Köyhien indonesialaisperheiden lapset alkavat auttaa tupakanviljelyssä heti, kun kynnelle kykenevät. Kuva: Marcus Bleasdale / Human Rights Watch

Tuhannet indonesialaiset lapset työskentelevät Indonesian tupakkaviljelmillä vaarallisissa olosuhteissa. Lain mukaan vaarallinen työ on kiellettyä alle 18-vuotiailta, mutta valtaosa aloittaa tupakkapelloilla alle teini-ikäisinä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Minua oksetti, mutta oksennus juuttui kurkkuun. Niin kävi viime ja toissa vuonna. Minun piti mennä sairaalaan. Minulle annettiin happea ja pantiin tiputukseen. Vatsaani poltteli, eikä huimaus loppunut millään.

Aman, 18. Osallistunut vuosia isänsä tupakkatilan töihin.

Osalla viljelijöistä on sopimus tietyn yhtiön kanssa, mutta suurin osa Indonesiassa kasvatetusta tupakasta myydään avoimilla markkinoilla ja päätyy monien käsien kautta kansallisille tai monikansallisille tupakkayhtiöille.

HRW:n raportin mukaan kansainväliset tupakkayhtiöt eivät varmista, ettei tupakan alkutuotannossa ole hyödynnetty lapsia terveydelle vaarallisessa työssä. HRW vaatii siihen muutosta.

Indonesian puolestaan on muutettava lainsäädäntöään niin, että lapsityövoiman käyttämisestä rangaistaan, HRW edellyttää.

Oksettaa ja pyörryttää

HRW:n raportti on nimeltään The Harvest Is in My Blood (siirryt toiseen palveluun), "sato on veressäni". Se kertoo, miten tupakkapeltojen lapsityöläiset altistuvat nikotiinille ja kemikaaleille, joutuvat käsittelemään teräviä työvälineita ja nostelevat painavia taakkoja ahdistavassa kuumuudessa.

Harvat raporttia vasten haastatelluista lapsista tai heidän vanhemmistaan ymmärsivät terveysriskit tai olivat saaneet niistä neuvontaa. HRW vaatiikin Indonesian hallitukselta laaja tiedotuskampanjaa riskien selventämiseksi.

Kun sidon tupakanlehtiä nipuiksi, minua pyörryttää ja päätä alkaa särkeä. Tuntuu kuin näkisin tähtiä.

Emilia, 12

Valtaosa haastatelluista alaikäisistä kertoi aloittaneensa työt perheensä tai naapurinsa pienellä tupakkatilalla viimeistään 12-vuotiaina. Nuorimmat haastatellut olivat kahdeksanvuotiaita.

Tupakan kastelemisen, korjaamisen ja niputtamisen lisäksi he kertoivat sekoittavansa ja levittävänsä hyönteisten torjuntaan tarkoitettuja kemikaaleja. Niillä tiedetään olevan yhteyttä muun muassa hengitystieongelmiin, syöpään, neurologisiin vaivoihin, masennukseen ja hedelmättömyyteen, HRW listaa.

Indonesiassa on puoli miljoonaa tupakkatilaa

Indonesia on maailman viidenneksi suurin tupakantuottaja. Vaikka valtaosa tuotannosta kulutetaan kotimaassa, siitä liikenee suuria määriä myös vientiin.

Maassa on yli puoli miljoonaa tupakkatilaa. Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi, että Indonesian maataloudessa työskentelee yli puolitoista miljoonaa 10–17-vuotiasta lasta. Tupakkatilojen osuutta ei ole eritelty, eikä lapsityöläisistä ole viranomaistilastoja.

Sadonkorjuun aikaan tupakanlehtiä on joka paikassa, ja silloin on vaikea hengittää. Ihan kuin joku painaisi minua rinnasta.

Rusanti, 16

HRW teki raporttiaan varten kenttätutkimuksia viime ja toissa vuonna neljässä maakunnassa, joista kolme vastaa lähes 90 prosentista Indonesian tupakanviljelystä.

Lasten lisäksi haastateltiin heidän vanhempiaan, tupakanviljelijöitä, - myyjiä ja -ostajia sekä terveystyöntekijöitä ja viranomaisia. 

Köyhyys antaa vähän valinnanvaraa

Indonesian lainsäädännön mukaan 13-vuotiaasta asti saa tehdä keveitä töitä, kunhan ne eivät haittaa koulunkäyntiä tai vaaranna terveyttä. Varsinaisiin töihin saa mennä 15-vuotiaana, mutta vaarallinen työ on kielletty 18-vuotiaaksi.

HRW kysyi myös syytä lapsityövoiman käyttöön. ILO:lla oli tosin vastaus jo valmiina: lapset päätyvät niin Indonesiassa kuin muuallakin peltotöihin köyhyyden vuoksi.

Maailmanpankin mukaan yli 14 prosenttia Indonesian maaseutuväestöstä elää syvässä köyhyydessä. Monille pientiloille tupakanviljely on ainoa rahan lähde; muu sato syödään omassa pöydässä.

HRW:n video (siirryt toiseen palveluun) Indonesian tupakkapelloilta on katsottavissa internetissä.

.
.