Turkkilaismissille vankeustuomio presidentin loukkaamisesta Instagramissa

Oikeusistuin antoi entiselle Miss Turkille 14 kuukauden ehdollisen vankeustuomion presidenttiä loukkaavan runon levittämisestä.

Ulkomaat
Erdoğan puhuu vasemmassa kädessään olevaan mikrofoniin ja osoittaa oikean kätensä etusormella alaspäin. Hänellä on tumma puku, punainen ruudullinen kravatti.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Turkish President Press Office / EPA

Turkkilainen oikeusistuin on tuominnut entisen Miss Turkki -kauneuskilpailun voittajan Merve Büyüksaraçin ehdolliseen vankeuteen maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kunnian loukkaamisesta sosiaalisessa mediassa.

27-vuotias Büyüksaraç oli jakanut Instagramissa runon, joka satirisoi Erdoğania Turkin kansallislaulua mukaillen. Erdoğan toimi tuolloin vielä Turkin pääministerinä.

Runon nimi oli "Mestarin runo". Erdoğania kutsutaan Turkissa usein nimellä "Büyük Usta", eli "Iso mestari". Erdoğania ei mainita nimeltä runossa, jonka jakoivat aikanaan tuhannet muutkin turkkilaiset.

Miss Turkki Merve Büyüksaraç vuonna 2006.
Miss Turkki Merve Büyüksaraç vuonna 2006.Tomasz Gzell / EPA

Büyüksaraç on myöntänyt jakaneensa runon eteenpäin, mutta kiistää halunneensa loukata presidenttiä. Hänet kruunattiin Miss Turkiksi vuonna 2006. Hän on sittemmin työskennellyt mallina ja esiintynyt tv-ohjelmissa.

Vankeusrangaistus astuu voimaan jos Büyüksaraç uusii tekonsa seuraavan viiden vuoden aikana. Asianajajan mukaan Büyüksaraç aikoo valittaa tuomiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Turkin oikeusministeri sanoi maaliskuussa, että maassa on nostettu syytteet liki kahta tuhatta ihmistä vastaan Erdoganin loukkaamisesta sen jälkeen kun Erdoğan nousi presidentiksi 2014. Oikeuteen on haastettu toimittajia, tutkijoita ja jopa koululaisia.

Kansalaisoikeusaktivistien mukaan Turkin nykyhallitus käyttää aiemmin liki unhoon jäänyttä lakipykälää arvostelijoiden hiljentämiseen.

Lähteet: AP, AFP