4H-nuoret keräävät kuusenkerkkiä – lopputuloksena kuohujuomaa presidenttiparille?

Nuoret noukkivat parhaillaan kuusenkerkkiä Pohjois-Karjalassa. Tavoitteena on saada kokoon tuhat kiloa kerkkiä, joista valmistetaan kuohujuomaa Kainuussa.

Kuusenkerkät
Toimitusjohtaja Raija Kauppinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Aurinko paistaa ja sää on liki helteinen Särkivaaran metsässä Joensuun ja Kontiolahden rajalla. Hennon vihreät kuusenkerkät suorastaan hehkuvat kirkkaassa säässä, kun nuoret keräävät niitä kainuulaisyritystä varten. – Nuoret saavat kerkkien keräämisestä arvokasta luontokokemusta, taskurahaa ja työkokemusta, sanoo hanketyöntekijä Taru Riikonen Pyhäselän 4H-yhdistyksestä.

Kainuun Country Food Oy valmistaa noin tuhannesta kilosta kerkkiä alkoholitonta kuohujuomaa. Vaikka kuusenkerkät ovat vihreitä, juoma ei sitä ole.

Kuusenkerkkiä.
Janne Ahjopalo / Yle

– Väri on teen kaltainen, hieman rusehtava, kertoo tuotekehittäjä ja toimitusjohtaja Raija Kauppinen.

Nuoret saavat kerkkien keräämisestä arvokasta luontokokemusta, taskurahaa ja työkokemusta.

Taru Riikonen

Kerkät pakastetaan, ja niistä valmistetaan juotavaa uuttamismenetelmällä ja hiilihapottamalla. Raija Kauppisen tavoitteena on saada kuohujuoma itsenäisyyspäiväksi Linnan juhliin 100-vuotisen Suomen kunniaksi. Myös posiolainen Korpihilla valmistaa kuusenkerkkäjuomaa.