Puheterapeutit hämillään Porin puheopetuspäätöksestä: "En ole kuullut vastaavasta"

Porissa kokeillaan ääntämisongelmaisten lasten puheopettamista, koska koulutetuille puheterapeuteille on pitkät jonot. Puheterapeuttiliiton puheenjohtaja Susanna Ruuth toivoo, että lasten seulonnan puheopetukseen tekee ammattilainen.

terveys
Pienille puhumattomille lapsille on uudenlaisia menetelmiä puheen tukemiseen ja korvaamisen. Toimintakartta mahdollistaa esimerkiksi vuorovaikutuksen päivähoidossa muiden lasten kanssa. Vaikka sanoja ei ole, kommunikointi onnistuu kuvien avulla.
Karoliina Haapakoski / Yle

Porin perusturvalautakunta päätti ratkaista alle kouluikäisten lasten pitkät puheterapiajonot siirtämällä äänneongelmaisia lapsia erityisopettajan antaman puheopetuksen piiriin.

Jonotusajat puheterapiaan ovat tällä hetkellä pisimmillään 6–10 kuukautta.

Puheterapeuttiliitto on noteerannut Porin tilanteen. Se on huolissaan terapeuttien pienestä määrästä ja pitkistä jonoista. Liiton puheenjohtaja Susanna Ruuth toteaa koko maan kärsivän puheterapeuttien pulasta.

– Yli puolen vuoden jonotus on kohtuuttoman pitkä, varsinkin kun puhutaan pienistä lapsista, joilla on kielellisien kehityksen ongelmia, Ruuth sanoo.

Jonot lyhenevät, mutta häviävätkö ongelmat?

Porin perusturvalautakunnan kokeilu ääntämisjonon lyhentämiseksi puheopetuksen avulla mietityttää Puheterapeuttiliittoa. Susanna Ruuth pelkää, ettei lapsien kielellisiä ongelmia käsitellä riittävän yksilöllisesti.

Ääntämisongelman taustalla voi olla puhemotorisia ja kielellisiä ongelmia.

Puheterapeuttiliiton puheenjohtaja Susanna Ruuth

– Toivon, että lapset seulotaan puheopetukseen puheterapeutin arvion perusteella. Ääntämisongelman taustalla voi olla puhemotorisia ja kielellisiä ongelmia, Ruuth toteaa.

Porissa seulonnan tekevät kuitenkin hoitajat, jotka antavat lähetteen puheopettajalle.

Ainutlaatuinen linjaus

Puheterapiaa saa antaa vain laillistettu puheterapeutti. Puheopetusta antavat laaja-alaiset erityisopettajat koulunkäynnin yhteydessä.

Vaikka puheterapeuttien määrä on maanlaajuinen ongelma, Porin linjaus on Ruuthin mukaan ainutlaatuinen.

– En ole kuullut vastaavasta käytännöstä, että terapiajonoja ratkotaan puheopetuksella, Ruuth kertoo.