Hyppää sisältöön

Uusi Posion sote-tuottaja tarjoaa myös erikoissairaanhoitoa

Coronaria ottaa vastuun Posion sosiaali- ja terveyspalveluista 1. kesäkuuta lähtien. Ainakin vielä luvataan lyhyitä jonoja muun muassa vanhusten silmien hoidossa. Kuusamossa jo valmiina sijaitsevat erikoissairaanhoidon palvelut ovat posiolaistenkin käytössä, sanoo liiketoimintajohtaja Vesa Isoviita. Toiminnan alkua varjostaa vielä hallinto-oikeuteen tehty valitus, jota ei ole vielä ratkaistu.

Kuva: Yle

Posio päätti siirtää sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiselle palveluntuottaja Coronarialle kesäkuun alusta lähtien. Päätös tehtiin jo viime joulukuussa ja sopimus solmittiin toukokuun alussa. Tavoitteena kunnalla ovat säästöt.

Coronarian liiketoimintajohtaja Vesa Isoviita lupaa jopa nopeampaa erikoissairaanhoitoa kuin aikaisemmin.

– Nyt jo asiakkaille ollaan soiteltu ja ehdotettu, että jos he haluavat nopeammin hoitoon LKS:n kohtuullisen pitkistäkin jonoista, niin se meidän kautta monella alalla on mahdollista heti.

Erikoissairaanhoidon palveluita on neljällätoista eri alalla, Isoviita sanoo. Asiakkailla on nyt mahdollisuus mennä hoitoon myös Kuusamoon, jossa Coronarialla on kaupungin kanssa sopimus erikoissairaanhoidon peruspalveluista.

– Sanotaan sellainen, mikä koskee hyvin isoa määrää vanhuspotilaita, on silmien hoito eli kaihileikkaus tai glaukoomapotilaitten hoito. Esimerkiksi Lapissa on ollut pitkän aikaa noin yhdeksän kuukauden jono, mutta meidän kauttamme siihen (hoitoon) pääsee alle kahden kuukauden jonolla. Mikä on jo aika iso muutos nykyiseen verrattuna.

Käytössä ovat Isoviidan mukaan luonnollisesti myös Lapin keskussairaalan palvelut ja muut yksityisetkin palvelut. Hoidon tarve tarkastellaan jokaisen potilaan kohdalla tietenkin erikseen.

Posiolla terveyskeskus säilyy ja muutkin käytössä olevat tilat.

– Meidän lähtökohtamme on, että tulemme tuomaan palveluita tänne mahdollisimman paljon. Puhutaan mieluummin sisäistämisestä kuin ulkoistamisesta.

Muksutohtori lapsille

Isoviidan mukaan Posion kunnan kanssa tehdyssä sopimuksessa lukee, ettei palvelutasoa saa ainakaan huonontaa.

– Heti kesäkuun alusta otetaan käyttöön niin sanottu muksutohtori. Mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kun lapsipotilas tai hänen vanhempansa kun ottaa yhteyttä tiettyyn muksutohtorinumeroon, niin häneen otetaan viimeistään tunnin sisällä yhteyttä. Lapset nostetaan keskiöön meidän palveluissa.

– Meillä tulee esimerkiksi sairaanhoitajia tehostetun palveluasumisen yksiköiden vuoroihin. Eli asiakkaiden siirtely kodeistaan terveyskeskukseen pystytään vähentämään ja sitä kotiin annettavaa hoitoa tehostamaan.

Posion perusturvajohtajan Saara Kuuselan mukaan asiakasmaksut eivät nouse uusien palvelujen myötä. Jo viime syksynä päätettiin, että taksat ovat lain sallimassa maksimissa.

Posio maksaa kolmena ensimmäisenä vuonna ulkoistetuista palveluista 17,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän jälkeen maksu nousee.

Uuden toimijan palvelukseen siirtyy kunnasta noin 130 henkilöä vanhoina työntekijöinä.

– Kuntaan jäävät niin sanotut viranomaistehtävät: Eli esimerkiksi johtava sosiaalityöntekijä ja muutama toimistotyöntekijä. Lähes kaikki muut siirtyivät, Vesa Isoviita sanoo.

Isoviidan mukaan henkilöstö siirtyy innolla ja odottaa paljon uutta.

– Posiolla on ollut kohtuullisen tiukka budjetti henkilöstökoulutuksen osalta ja me ollaan jo sovittu useita koulutuksia, millä lähdetään henkilöstön jo entuudestaan vahvaa ammattitaitoa parantamaan.

Valituksesta ei vielä päätöstä

Henkilöstön nykyistä työehtosopimusta noudatetaan vielä ainakin tammikuun 2017 loppuun. Sen jälkeen siirrytään yksityiseen työehtosopimukseen, joka tarkoittaa Isoviidan mukaan sekä huononnuksia että parannuksia.

– Se on selvää, että työntekijöillä on paljon kysymyksiä ja paljon epäselvyyksiä siitä, että mitä tämä siirto heidän kohdallaan tarkoittaa.  Ja sen tähden olemme jo tammikuusta lähtien pitäneet henkilöstöinfoja.

Uudessa järjestelyssä voi olla vielä yksi mutta. Posion joulukuisesta päätöksestä ulkoistaa sote-palvelut on valitettu ja päätöstä odotetaan vielä.

– Alunperinhän hallinto-oikeus lupasi siihen täytäntöönpanokieltoon, mitä siihen haettiin, nopeankin vastauksen. Mutta se päivämäärä on jo mennyt ohi, Isoviita kertoo.

Jos täytäntöönpanokielto tulisi, Coronaria joutuisi vetäytymään. Vesa Isoviita kuitenkin uskoo, ettei näin käy.

– Kohtuullisen luottavaisesti suhtaudun kuitenkin tilanteeseen, eli näen kohtuullisen pieneksi sen täytäntöönpanokiellon mahdollisuuden.