1. yle.fi
  2. Uutiset

Haiseva yllätys pilasi mökkiviikonlopun: "Paljussa roikkui ällöttäviä vihreitä levänoroja"

Terveysviranomaiset etsivät keinoja puuttua vuokrapaljujen terveysriskeihin. Valvontaa ei ole, vaikka vedessä voi muhia vaarallisia bakteereita. Lahtelaisia mökkivuokralaisia odotti likainen palju, jonka jynssääminen uimakelpoiseksi jäi heidän kontolleen.

Kotimaan uutiset
Kaksi naista kylpypaljussa järvenrannassa
Koska kylpytynnyrit yleistyvät, laaditaan Valvirassa ohjeistusta paljujen hygienian valvomiseksi. Kuvan palju ei liity uutiseen. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lahtelaisen Kirsi Vahteran mökkiviikonloppu sai ikävän käänteen, kun vuokramökin kylpytynnyri osoittautui likaiseksi ja vesi leväiseksi.

Seurue oli vuokrannut mökin paljuineen viikonvaihteeksi yksityiseltä toiminnanharjoittajalta. Kylpytynnyriin asetuttuaan porukka huomasi, ettei kaikki ole kunnossa.

– Ihmettelimme, miksi vesi haisee leväiselle. Naiset totesivat heti, etteivät jää haisevaan paljuun.

Vahteran mukaan vesi oli niin sakeaa, ettei sen läpi näkynyt edes kylpytynnyrin pohjaa. Seurue oli yhteydessä vuokramökin omistajaan, jonka mukaan vesi oli uimakelpoista ja että veteen on laitettu aiemmin puhdistustabletteja.

Vahteran mukaan omistaja ilmoitti, että paljun vesi vaihdetaan kerran kesässä. Omistaja kuitenkin suostui siihen, että vuokralaiset vaihtaisivat veden itse.

Vesien vaihdon jälkeen näimme, että paljussa oli penkitkin.

Kirsi Vahtera

– Jouduimme tyhjentämään, pesemään ja täyttämään paljun. Kun laskimme vettä pois, paljussa roikkui ällöttäviä vihreitä levänoroja. Mökkiviikonloppu meni jynssätessä paljua, ja se oli iso homma.

– Vesien vaihdon jälkeen näimme, että paljussa oli penkitkin, Vahtera hymähtää.

Valvira: "Vastuu paljujen hygienisyydestä harmaata aluetta"

Yksittäisten vuokrapaljujen hygieniaa ei käytännössä valvota. Vastuu tynnyrin ja veden puhtaudesta on aina toiminnanharjoittajalla.

– Vastuu paljujen hygienisyydestä on harmaata aluetta. Kylpytynnyri ei saa aiheuttaa käyttäjille terveyshaittaa, ylitarkastaja Heli Laasonen Valvirasta sanoo.

Jos yksittäisen mökin yhteydessä vuokrataan myös kylpytynnyriä, vastuu altaasta on toiminnanharjoittajalla ja paikan omistajalla. Jos esimerkiksi mökkikylän tai leirintäalueen yhteydessä on asiakkaiden käytössä kylpytynnyri, siitä on ilmoitettava erikseen majoitustoiminnan ohjeistoimintana.

Tällöin kunnan terveystarkastajalla on mahdollisuus puuttua ongelmiin, jos niitä ilmeneee

Valviran Laasosen mukaan ongelma ovat yksityistä mökkiä paljuineen eteenpäin vuokraavat henkilöt, joiden ei tarvitse ilmoittaa toiminnastaan terveysviranomaisille. Tällainen toiminta katsotaan niin pienimuotoiseksi, että terveysriskiäkin on pidetty pienenä.

– Jos vuokraa yksityiseltä mökin, jossa on palju, kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä ja olla menemättä veteen, jos se näyttää likaiselta, Laasonen sanoo.

Paljut halutaan valvonnan piiriin – mutta miten?

Yleisten uima-altaiden puhtautta ja vedenlaatua valvotaan allasvesiasetukseksen turvin. Valvira rukkaa parhaillaan uusiksi asetuksen soveltamisohjetta, jonka piiriin sorvataan nyt myös kylpytynnyrit.

Kylpytynnyri ei saa aiheuttaa käyttäjille terveyshaittaa.

Heli Laasonen

Tähän asti asetus soveltamisohjeineen on koskenut vain altaita, joissa käytetään vedenpuhdistusmenetelmiä. Ohjeistusta päivitetään, koska paljut yleistyvät ja niiden valvonnasta on tullut Valviraan runsaasti kyselyitä kuntien valvontaviranomaisilta.

– Yksityisten vuokraamat ja yksittäiset liikuteltavat kylpytynnyrit ovat hankalimpia. Haluamme tuoda esille toiminnanharjoittajan vastuun. Toivomme ihmisten tiedostavan, että tynnyreitä ei valvota kuten uima-altaita, joissa uiminen on turvallista, ylitarkastaja Laasonen sanoo.

Hänen mukaansa on yksiselitteistä, että esimerkiksi paljun desinfiointi, pesu ja vesien vaihto riittävän usein kuuluvat toiminnanharjoittajalle, eivät vuokraajalle.

– Olen kuullut liikkuvien kylpytynnyrien vuokraajista, jotka velvoittavat käyttäjiä puhdistamaan tynnyrin käytön jälkeen. Koska toiminnanharjoittaja kerää vuokraamisella rahaa, hän ei voi siirtää vastuuta käyttäjille.

Hän huomauttaa, että suurin osa toiminnanharjoittajista toiminee kuitenkin asianmukaisesti.

Terveystarkastaja voi asettaa kylpytynnyrin käyttökieltoon

Koska allasvesiasetuksen soveltamisohjeen päivittäminen on vielä kesken, on epäselvää, millaisia käytännön keinoja paljujen puhtauteen puuttumiseksi jatkossa on.

Tarvittaessa kunnan terveystarkastaja voi ainakin arvioida kylpytynnyrin mahdollisen terveyshaitan ja panna sen käyttökieltoon sekä velvoittaa toiminnanharjoittajan puhdistamaan altaan.

– Mutta miten sitä valvotaan, siihen en osaa vastata, Laasonen sanoo.

Valviran suunnitelmissa on, että jatkossa toiminnanharjoittajilta edellytettäisiin ainakin omavalvontasuunnitelmaa ja käyttötarkkailupäiväkirjaa.

Terveysvalvontaan ei ilmoituksia tapauksista

Kuntien terveysvalvonnan viranomaiset voivat lähinnä pyöritellä päätään kuullessaan epäilyttävistä paljukokemuksista – jos paljua vuokraa eteenpäin yksityinen toimija.

Ihmiset eivät varmaan tiedä, että ongelmista voisi ilmoittaa terveysvalvontaan.

Tiina Juselius

Jos toiminnanharjoittajalla vuokraa paljujen lisäksi esimerkiksi mökkejä, hän on terveydensuojelullisesti ilmoitusvelvollinen, ja tällöin terveystarkastaja voi tarkistaa vuokrakohteen kunnon.

Lahden ympäristöterveyden päällikkö Tiina Juselius sanoo, että tällöin voidaan tarkistaa paljun siisteys ja ottaa vedestä näytteitä.

Kirsi Vahteran paljukokemus kuulostaa Juseliuksen korvaan siltä, että paljun kunnossapitoa ei ollut hoidettu asianmukaisesti.

– Kauhean kuuloinen juttu. Lähtökohta on, että paljuvesi puhdistetaan asianmukaisella järjestelmällä tai vaihdetaan käytön jälkeen. Jos vesi on likaista lillua, toiminta ei ole asianmukaista.

Juselius jakaa Valviran huolen paljujen valvonnasta ja pitää tarpeellisena, että terveysviranomaisilla olisi nykyistä enemmän keinoja puuttua ongelmiin. Tosin esimerkiksi Lahdessa ongelmat eivät ole kantautuneet terveysviranomaisten korviin asti.

– Ihmiset eivät varmaan tiedä, että ongelmista voisi ilmoittaa terveysvalvontaan.

"On ajan kysymys, milloin joku sairastuu"

Lämpimässä vedessä viihtyvät esimerkiksi stafylokokki-, pseudomonas- ja legionella-bakteeri, jotka voivat aiheuttaa vakavia infektioita, ympäristöterveyden päällikkö Tiina Juselius valistaa.

Likaisesta vedestä voi siis saada vaikka ihottuman, silmätulehduksen tai hengitystieinfektion.

Viikonloppu meni kuitenkin pilalle, kun huomasimme uineemme ällöttävässä mutavellissä.

Kirsi Vahtera

– Se on aina olemassaoleva riski. Jos vesi näyttää ja tuntuu puhtaalta, silloin riskit ovat todennäköisesti pienet, Juselius sanoo.

Terveysviranomaisten vinkit paljun puhtaanapitoon ovat yksinkertaiset: peseydy ennen veteen pulahtamista, peitä allas kannella, kun et käytä sitä ja vaihda vesi tarpeeksi usein. Kerran kesässä ei riitä.

– Puhdistusjärjestelmä maksaa, mutta kehottaisin valitsemaan sellaisen tai vaihtamaan veden jokaisen käyttökerran jälkeen, ylitarkastaja Heli Laasonen Valvirasta sanoo.

– On ajan kysymys, milloin joku sairastuu, kun paljut yleistyvät. Siksi olisi tärkeää, että Valvira antaa ohjeet paljujen valvontaan, Lahden ympäristöterveyden päällikkö Tiina Juselius huomauttaa.

Juseliuksen mukaan myös kylpytynnyrin omistajan kannattaa huolehtia oikeusturvastaan ja tehdä omavalvontasuunnitelma. Kirjaa on syytä pitää esimerkiksi vesien vaihdosta ja paljun puhdistamisesta.

– Jos joku sitten väittää saaneensa vedestä infektion, toimija voi esittää, miten hän on puhdistanut veden.

Haisevan paljun vuokrannut: Tuli fiilis, että olimme talkootyövoimana

Likaisessa paljussa kylpemisestä jäi lahtelaiselle Kirsi Vahteralle tympeä olo. Hänen mukaansa paljun omistaja tarjosi lopulta seurueelle pientä hinnanalennusta, mutta ei koko paljun vuokrahintaa.

– Viikonloppu meni kuitenkin pilalle, kun huomasimme uineemme ällöttävässä mutavellissä. Kun pesimme, täytimme ja lämmitimme allasta hiki päässä, tuli fiilis, että olimme siellä talkootyövoimana, hän sanoo.

Kotiinviemisikseen Vahtera sai tulehduksen, jonka aiheuttajaksi hän arvioi likaista vettä.

Kokemus oli sen verran epämukava, että jos hän vuokraa jatkossa käyttöönsä paljun, hän aikoo varmistaa altaan puhtauden vaikka kirjallisesti.

– Paljun pitää olla käyttäjilleen turvallinen ja vuokraajan on kannettava vastuunsa asiakkaan terveydestä.

Lue seuraavaksi