1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemi liittyy Pohjoismaiden puukaupunkien verkostoon

Kemi ja Sodankylä ovat liittyneet Pohjoismaisten puukaupunkien verkostoon. Aiemmin Suomesta olivat mukana Kouvola ja Espoo.

rakennuspuutavara
Kemin jalkapallokatsomon rakennustyöt käynnissä.
Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan mukanaolo Pohjoismaisten puukaupunkien verkostossa takaa sen, että kaupungissa pysytään kärryillä siitä, mitä alan kehityksessä on pohjoismaissa tapahtumassa.

– Verkoston kautta tiedämme, mitä alalla on menossa eri pohjoismaissa, mihin suuntaan puurakentaminen kehittyy ja miten sitä voidaan yhdessä kehittää. Voimme myös oppia muiden kokemuksista niin hyvässä kuin pahassa. Tärkeää on myös oppilaitosverkoston hyödyntäminen, uusimpien tutkimustulosten saaminen verkoston toimijoiden käyttöön, kertoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Kemi on viime aikoina ollut aktiivisesti mukana puurakentamisen kehittämisessä erityisesti Ammattiopisto Lappian, Digipoliksen ja Lapin ammattikorkeakoulun CLT-projektin myötä. Konkreettinen esimerkki tästä on kesäkuussa Sauvosaareen valmistuva jalkapallokatsomo.

Kemissä muutenkaan puurakentamisen kehittäminen ei ole jäänyt pelkästään teorian asteelle. Siitä ovat muun muassa todisteina Ajoksessa jatkuvassa käytössä oleva CLT-Koetalo ja Stora Enson Veitsiluodon tehdasalueelle rakennettu massiivinen meluntorjuntaseinä. Kaikissa näissä kohteissa on hyödynnetty paikallista CLT-osaamista.

Verkoston lippulaivana on ruotsalainen Växjö, jonka BBC arvioi Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi jo kymmenkunta vuotta sitten.

1.6. klo 9.06 Lisätty tieto CLT-projektiin osallistuvista Lappiasta ja Digipoliksesta.

Lue seuraavaksi