K16 yleistyy kampaamoissa – Rippilapsen hiuksia värjäävä ottaa riskin

Kampaamot noudattavat vaihtelevasti hiusväripakkausten ikärajasuosituksia. Osa yrittäjistä tekee edelleen värjäyksiä vanhempien suostumuksella. Osa kampaamoista ei värjää alle 16-vuotiaiden hiuksia, vaikka laki ei sitä suoraan kielläkään. Näin esimerkiksi kesän rippilapsilla ei olisi hiusvärjäykseen asiaa.

terveys
Kampaaja vaalentaa asiakkaansa hiuksia.
Yle

Osassa kampaamoita on esillä kyltti, joka kertoo, että alle 16-vuotiaiden hiuksia ei värjätä niiden tuoleissa. Moni kampaamo mainitsee asiasta myös nettisivuillaan.

Taustalla on vuoden 2011 lopulla tiukentunut EU:n kosmetiikkasääntely, joka edellyttää pakkauksiin merkintöjä ikärajasta. Kuluttajaturvallisuuslain mukainen huolellisuusvelvoite puolestaan edellyttää, että kampaamo on perillä palvelunsa ja siinä käytettävien tuotteiden turvallisuudesta.

– Väripakkauksissa, joissa on herkistäviä ainesosia, pitää olla merkintä, että ei tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanta on, että koska tällaisella merkinnällä varustettuja hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille, kuluttajaturvallisuuslain mukaisen huolellisuusvelvollisuutensa mukaisesti kampaajan ei tulisi myöskään tehdä hiusten värjäyksiä alle 16-vuotiaille, toteaa ylitarkastaja Maija Laurila Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

– Kampaaja saa siis kieltäytyä, vaikka lapsella tai nuorella olisikin vanhemman suostumus, sanoo Laurila.

– Hiusvärit ovat hankalia tuotteita siinä mielessä, että ne todella voivat aiheuttaa pahoja herkistymisiä, eikä voi tietää, tuleeko herkistyminen ekasta kerrasta vai vasta kahdenkymmenen vuoden jälkeen tai ei koskaan, kertoo ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Kemikaalittuotteet-ryhmästä Tukesista.

Tulkinta vaihtelee kampaamoittain

Osa kampaamoista värjää alle 16-vuotiaiden hiuksia vanhempien suostumuksella. Esimerkiksi Mikkelin Sokoksen Hyvä Olo -kampaamossa näin ei kuitenkaan tehdä.

– Haluamme olla vastuuntuntoisia, ja siksi ei värjätä. Tämä on päätös, jota meillä noudatetaan. Lisäksi alle 16-vuotiaan iho mielletään vielä lapsen kaltaiseksi ihoksi. Ei ole varmuutta, miten se ottaa kemikaaleja vastaan, kertoo myyntipäällikkö Nina Korhonen.

Kieltäytyminen ei enää hämmennä asiakkaita, sillä kampaamo on noudattanut suositusta tiukasti jo vuodesta 2012. Kemikaalit yleisesti ottaen sen sijaan puhuttavat asiakkaita.

– Ihmiset ovat yleensä hyvin valveutuneita nykyisin. Hyvä ihonhoito kiinnostaa, ja siinä arvostetaan ammattitaitoa.

Korhonen epäilee, että aikuisten hiustenvärjäämisinto ei ole nykyisestä hiipumassa, vaikka alle 16-vuotiaiden hiusten värjäämistä suitsitaankin.

– Varmaan se vaikuttaa siten, että halutaan lisää tietoa värjäysaineista ja niiden vaikutuksista omaan ihoon. Silti, kyllä nainen on kuitenkin aina nainen. Hiuksia halutaan värjätä tämänkin uhalla. Toisaalta on vaihtoehtojakin enemmän nykyisin. On kevytsävytteitä, sävyttäviä hoitoaineita ja vaahtoja, puhumattakaan esimerkiksi erilaisista hiuspuutereista ja muista väriä antavista tuotteista.

Jos Korhosella olisi alle 16-vuotias lapsi, hän ei antaisi tämän värjätä hiuksia myöskään kotona. Hän peräänkuuluttaakin vanhempien vastuuta kotivärjäyspakkausten käyttämisestä. Niihinkin on ilmestynyt varoitustekstejä.

Saman Sokoksen katon alla on myynnissä hiusvärejä, joita ei suositella alle 16-vuotiaille, eikä niiden ostajilta kysytä henkilöllisyystodistusta.

– Kampaamolla on vastuu siitä värjäyksestä, joka tehdään kampaamossa. Aina suositellaankin, että värjäys tehtäisiin kampaamossa. Kotivärjäyspakkauksien käytöstä vastuu on kotona, vanhemmilla.

Kaupassa alle 16-vuotiaille soveltumattomat tuotteet erilleen?

Tukesin tiedossa ei ole, onko mikään kauppa kieltäytynyt myymästä kotivärjäystuotteita alle 16-vuotiaille.

– Kaupalla on toki mahdollisuus esimerkiksi laittaa näitä tuotteita vähän erilleen, että asiakkaat huomaisivat, että näissä tuotteissa on tällainen merkintä, että ne eivät sovellu alle 16-vuotiaille, toteaa ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesin Kemikaalituotteet-ryhmästä.

– Jos ostaa kaupasta tuotteen ja valehtelee ikänsä tai sanoo kampaajalle olevansa vanhempi kuin onkaan, niin kyllähän siinä myös omalle vastuulle jää, siinä kohtaa ihminen ottaa tietoisen riskin, pohtii Lahtinen.

Tukes järjesti viime vuonna Kukkahattutäti-kampanjan, jolla pyrittiin lisäämään kuluttajien tietoisuutta kemikaaleista.

– Emme Tukesissa tietenkään tiedä, miten hyvin kodeissa tämä asia on tiedostettu, mutta tietoa on yritetty jakaa. Kukkahattutäti-kampanjassa kehotettiin huomioimaan, mitä iholleen ja hiuksiin oikeastaan laittaa, sanoo Lahtinen.

Lisätietoa Tukesin Kukkahattutädin sivulta www.sussiunatkoon.fi (siirryt toiseen palveluun)

Ihotautien ylilääkäri: Kampaamoiden kieltäytyminen hyvä asia

Se, että osa kampaamoista kieltäytyy värjäämästä alle 16-vuotiaiden hiuksia, on ihotautilääkärin mielestä hyvä viesti.

– Ihotautilääkärin kannalta se on aina tervetullut asia. Epäilen kuitenkin, että nuoret tekevät, mitä haluavat, pohtii ihotautien ylilääkäri Tiina Ilves Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Ilves kertoo, että jotkut reagoivat hiusvärien kemikaaleihin nopeastikin, mutta ei aina. Joku pystyy käyttämään tiettyjä kemikaaleja ihollaan vuosikausia, ja sitten yhtäkkiä tuote ei enää sovikaan. Syytä tähän ei tiedetä.

– Yleensä pian hiusten värjäämisen jälkeen ihminen saa päänahkaan kutinaa, punoitusta, voi tulla vetistystä, mutta se menee yleensä ohi.Välttämättä allergiset reaktiot eivät tule heti ensimmäisellä kerralla, vaan esimerkiksi toisella kerralla.

Ne allergiset reaktiot, joiden takia tullaan lääkäriin, ovat yleensä hyvin voimakkaita.

– Silloin ihminen kyllä ymmärtää, että nyt pitäisi lähteä lääkäriin. Hiusvärit ärsyttävät yleensä värjäämisvaiheessa, ja se on yleensä ohimenevää.Vakavat oireet voivat tulla myös välittömästi värjäyksen jälkeenkin. Tulee esimerkiksi nokkosrokkoa, turvotusta, mutta periaatteessa on mahdollista, että tulisi myös anafylaktinen reaktio, toteaa Ilves.

Anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio kehittyy niin, että potilaan kurkku tuntuu kuristuvan ja hengitys saattaa vinkua. Reaktioon voi liittyä oksentamista ja ripulia sekä pulssin kiihtymistä. Pahimmillaan potilas on hengenvaarassa, jos verenpaine laskee ja tulee rytmihäiriöitä.

Jos haluaa jatkaa hiusten värjäämistä, vaikka olisi herkistynyt jollekin hiusvärille, edessä on selvittelytyötä.

– Voi löytyä muita sopivia aineita, mutta silloin pitäisi selvittää, mille aineille on tullut allergiseksi, koska aineita on paljon. Valitettavasti jotkut niistä voivat aiheuttaa ristiin reaktioita, mikä tarkoittaa, että jos on allerginen toiselle, niin voi myös toisesta samantyyppisestä saada allergisen reaktion. Tietysti allergiatestein pystytään selvittämään se syy, pohtii Ilves.

MOT: Väriä hiuksiin myrkkyä uhaten