Värivalokuvat tappoivat erikoisen taidemuodon – matkailujulisteita suunniteltiin Gallen-Kallelaa myöten

Nimekkäiden taiteilijoiden luomat värikkäät matkailujulisteet olivat pinnalla 30- ja 50-luvuilla, mutta 60-luvun kehitys teki trendistä lopun.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Come to Finland - Riemuhuuto -paratiisista näyttely vie harvinaisen taidemuodon maailmaan. Näyttelyyn on koottu Suomen vanhoja matkailujulisteita pääasiassa 1930- ja 1950-luvuilta.

Julisteita on kerätty kymmenen vuoden ajan ympäri maailmaa. Näyttelyn vastaavan tuottajan Magnus Londenin kiinnostus aiheeseen alkoi noin viisitoista vuotta sitten, kun hän näki vuoden 1940 Helsingin olympialaisia mainostavan julisteen.

– Näin julisteen ikkunassa Helsingissä. Siinä on tyylikäs, shamppanjaa juova nainen, eikä autoja näy ollenkaan. Tämä on todella harmoninen kuva Helsingistä, ja rupesin ihmettelemään, kuka tämän on tehnyt ja onko näitä lisää, Magnus Londen kertoo.

Nimekkäitä taiteilijoita

Vanhin suomalainen matkailujuliste on vuodelta 1893. Se on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Imatra-juliste.

– Silloin avattiin uusi valtionhotelli ja piti keksiä jotain mahtavaa ja uutta. Paikalle kutsuttiin sitten Gallen-Kallela. Matkailujulisteen tekeminen oli silloin uusi ilmiö Suomessa, Londen sanoo.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Matkailujulisteissa käytettiinkin tunnettuja, nimekkäitä taiteilijoita: Gallen-Kallelan lisäksi esimerkiksi Hugo Simberg taiteili julisteita.

Myönteinen kuva Suomesta

Värikkäät matkailujulisteet välittävät Suomesta avointa ja myönteistä kuvaa.

Julisteet muuttuivat valokuviksi, koska yhtäkkiä oli edullista tehdä värivalokuvia.

– Täällä on hauskaa, talvi on pitkä, mutta silti se on valoisa. Suomi on kansainvälinen, avoin maa, tulkaa ihmeessä tänne ennen kuin kaikki muut tulevat, Magnus Londen kuvailee julisteiden henkeä.

Vielä 30-luvulla julisteet olivat vakavahenkisiä, mutta 50-luvulla mukaan tulivat huumori ja lapset.

Kehitys ja 60-luku toi dramaattisen käänteen.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Julisteet muuttuivat valokuviksi, koska yhtäkkiä oli edullista tehdä värivalokuvia. Käytettiin vain yksi valokuva ja joku slogan, esimerkiksi Finland Lapland ja sitten oli se valokuva Kilpisjärveltä. Se oli kuolemanisku klassisille matkailujulisteille, sen jälkeen perinne hiipui.

Magnus Londen kuvailee entisajan matkailujulisteita nykypäivän internetiksi.

– Nyt meillä on internet, eikä julisteita enää tarvita.

Come to Finland - Riemuhuuto paratiisista -näyttely on avoinna Pietarsaaressa heinäkuun lopulle saakka, syksyllä näyttely on Lapin maakuntamuseossa ja ensi vuonna se siirtyy Kansallismuseoon.