Keroputaan sairaalalle etsitään väistötiloja – psykiatrinen sairaalahoito halutaan säilyttää alueella

Sairaanhoitopiirin hallitus ei kannattanut sairaanhoitopiirin johtajan esitystä Keroputaan sairaalan alasajosta ja vaativan psykiatrisen hoidon siirtämistä joko Ouluun tai Rovaniemelle. Sairaalahoidon siirtäminen olisi uhannut kiiteltyä Keroputaan hoitomallia.

Köngäs, Kittilä
Keroputaan sairaala.
Keroputaan sairaala on rakennettu aikoinaan 160 potilaan sairaalaksi. Nyt osastopaikkoja tarvitaan parisenkymmentä. Rakennus on huonossa kunnossa eikä vastaa nykypäivän vaatimuksia.Heidi Hannukainen / Yle

Länsi-Pohjassa halutaan säilyttää psykiatrinen sairaalahoito alueella.

Sairaanhoitopiirin hallitus ei kannattanut tiistain kokouksessaan sairaanhoitopiirin johtajan Riitta Luosujärven esitystä Keroputaan sairaalan alasajosta ja vaativan psykiatrisen hoidon siirtämistä joko Ouluun tai Rovaniemelle.

Psykiatrian ylilääkäri ja tulosalueen johtaja Päivi Köngäs-Saviaron mukaan sairaalahoidon siirtäminen olisi uhannut kiiteltyä Keroputaan hoitomallia.

– Olemme käyttäneet myös sanaa "romuttaisi". Meidän aikuispsykiatrinen sairaalahoito toimii niin kiinteästi yhteistyössä avohoidon kanssa, että kyllä se tietyllä tapaa sen romuttaisi, Köngäs- Saviaro kuvaa.

Väliaikaisratkaisu

Sairaanhoitopiirin hallitus esittää, että kaupungit alkavat neuvotella väistötilojen hankkimisesta sisäilmaongelmista kärsivälle Keroputaan sairaalalle. Köngäs-Saviaron mielestä ratkaisun pitää olla väliaikainen.

– Jos psykiatrista sairaalahoitoa halutaan Länsi-Pohjassa kehittää, niin minun vahva mielipiteeni on, että se olisi keskussairaalan yhteydessä, missä on diagnostiset ja kaikki muut palvelut.

– Silloin kun on vaikea mielenterveydenhäiriö, niin silloin tarvitaan sairaalahoitoa. Usein potilailla on myös paljon fyysisiä sairauksia ja sairastamista, Köngäs-Saviaro perustelee.

Hartaasti odotettu psykiatriatalo

Keroputaalla on odotettu jo pitkään uutta, Länsi-Pohjan keskussairaalan kupeeseen rakennettavaa psykiatriataloa. Keroputaan sairaalan tilat ovat niin huonossa kunnossa muun muassa sisäilmaongelmien vuoksi, että siellä ei Köngäs-Saviaron mukaan voida enää pitkään toimia.

– Uusien tilojen asiaa on valmisteltu vuodesta 2011 lähtien ja perustelut on esitetty. Alueella on muutenkin monet mielenterveydenyksiköt aika huonokuntoisissa tiloissa ja myös päihdeyksiköt Kemissä.

– Jos mietitään alueellisesti, niin psykiatriatalo olisi ratkaisu, Köngäs-Saviaro toteaa.