1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Johanna Ojala-Niemelä

Johanna Ojala-Niemelä: On pitänyt olla vallan vahtikoirana

Demareiden lappilainen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kuvaa mennyttä vuotta työntäyteiseksi. Oppositiossa hän on kritisoinut muun muassa hallituksen yhtiöittämisaikeita ja uutta metsähallituslakia.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

SDP:n rovaniemeläinen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo, että takana on työntäyteinen vuosi eduskunnassa.

– Oppositiosta käsin on pitänyt olla vallan vahtikoirana. On taloudellisia haasteita ja työllisyystilanne on huono. Viimeisimpänä ovat nousseet yhtiöittämisaikeet sosiaali- ja terveyspalveluissa ja liikenneinfrassa. Metsähallituksesta käytiin kova taistelu. Nämä kaikki ovat työllistäneet.

Kärjistääkö uusi metsähallituslaki riitoja?

Uuden metsähallituslain hyväksymisen jälkeen Ojala-Niemelä kuvasi tulosta sekasotkuksi ja huonommaksi kuin vallitseva nykytila.

– Lapissa Metsähallituksella on suuri rooli. Se on toiminut äärimmäisen hyvin eri intressien yhteensovittamisessa. Meillä on kaivannaisteollisuutta, matkailua, poronhoitoa, alkuperäiskansa ja metsäteollisuus. Pelkona on, että riidat kärjistyvät, hän perustelee.

Lisäksi Ojala-Niemelän mukaan yhtiöittäminen estää metsähallituksen tienkäyttömaksujen kohtuullistamisen.

– Osakeyhtiössä viivan alle on jäätävä voittoa. Metsäautojen maksuja haluttaisiin loiventaa, mutta se ei ole mahdollista enää, kun toiminta on osakeyhtiössä.

Länsi-Pohjan synnytykset keskustan vastuulla

Ojala-Niemelä kertoo tehneensä viime kaudella valtavasti töitä sen eteen, että Länsi-Pohjan keskussairaalassa voitiin jatkaa synnytyksiä poikkeusluvalla.

– Nyt on edessä sama työ. Nyt tämä on ministeri Rehulan harteilla. Toivon, kun Lapin neljä keskustan kansanedustajaa tekevät töitä sen eteen, että lupa heltiää ja synnytykset jatkuvat.

Kampanjakatto ja listaavaali käyvät

Ojala-Niemelän vaalikampanja maksoi noin 30 000 euroa. Hän selvisi kuitenkin ilman henkilökohtaista lainaa. Ojala-Niemelän mielestä kampanjoiden kallistuminen olisi saatava aisoihin. Hän kannattaa esimerkiksi kampanjakattoa.

– Olen ollut vaalikattojen puolestapuhuja. 2007 minulla kului kampanjaan 52 000 euroa. Viime vaaleissa pyrin välttämään vaalivelkaa, koska velkaa oli jäljellä edellisistä vaaleista. Kampanjat ovat kasvaneet, mikä voi rajoittaa esimerkiksi yksinhuoltajien ja työttömien ehdolle asettumista.

Ojala-Niemelä on päätynyt kannattamaan myös Ruotsin mallin mukaista listavaalia, jossa puolue laittaa ehdokkaat läpimenojärjestykseen, mutta äänensä voi antaa myös listan ohi.

– Toisaalta sanotaan, että valta siirtyy kansalaisilta puoluetoimistoon. Mutta toisaalta se on hillinnyt vaalikuluja. Itse olen kallistunut pitkien listojen hyödyllisyyden puolelle.

Porsaanreikiä tahtoo aina jäädä

Vaalikattoa on kritisoitu esimerkiksi siitä, että sen noudattamista olisi vaikea valvoa. Ojala-Niemelän mukaan valvonta on kuitenkin viime aikoina parantunut.

– Nythän pitää tehdä valtiontalouden tarkastusvirastolle tarkat selvitykset. Minullakin on vaalikuitteja mapillisia. Kaikki täytyy säästää siltä varalta, että niitä halutaan tutkia. En näe valvontaa sinänsä ongelmana.

Ojala-Niemelä kuitenkin toteaa, että viillunkia ei voida täysin estää.

– Tietenkin aina löytyy porsaanreikiä, jos haluaa niin menetellä. Mutta valheella on lyhyet jäljet. Perästä tahtoo kuulua.

Yle julkaisee sarjan lappilaisten kansanedustajien kuluvan eduskuntakauden ensimmäisestä vuodesta. Kansanedustajien haastattelut julkaistaan maanantaisin. Sarja jatkuu juhannusviikolle asti.