Rosita Mäntyniemi juhlii valkolakkia kuninkaansinisessä röijyssä – romanipuku on nyt ripauksen tavallista juhlavampi

Rosita Mäntyniemi juhlii tänään lauantaina ylioppilaaksi valmistumistaan. Hän on valmistautunut juhlapäivään niin, että kaikki on tip top – koti, juhlapöytä ja päivänsankari itsekin. Nyt on aika juhlia isosti, sillä iso oli yksinhuoltajaäidin urakkakin.

Rosita Mäntyniemi on ylioppilas ja ylpeä siitä. Kuva: Irina Mäntyniemi

22-vuotias Rosita Mäntyniemi juhlii valkolakkia lauantaina, kuten tuhannet muutkin ylioppilaat. Juhlat ovat perinteiset eli tarjolla on suolaista pikkupurtavaa ja totta kai myös täytekakkukahvit.

Erityisen Rositan juhlasta tekee se, että hänen perheessään tai suvussaan ei ole montaa ylioppilasta aiemmin juhlittu.

– Ikävä kyllä ei ole kovin yleistä, että romaneista tulee ylioppilaita. Omassa suvussa löytyy pari tai muutama ylioppilas. Mutta en tiedä, onko tänä vuonna valmistunut minun lisäkseni ketään muuta romania. En ole varma, mutta näin kuulin, Rosita sanoo.

Tuore ylioppilas ei itse tee saavutuksestaan kuitenkaan numeroa.

Se on kuitenkin ollut mun kohdalla aika kovankin taistelun takana, että kyllä olen tosi ylpeä itsestäni.

Rosita Mäntyniemi, ylioppilas

– Pidän itseäni ihan tavallisena ihmisenä, vaikka olen romani. Samat mahdollisuudet minulla on kouluttautua kuin valtaväestölläkin, että itsestä se on kiinni, Rosita tuumaa.

Lakin saaminen merkitsee kuitenkin paljon. Ja ajatus lauantaisista juhlista herkistää.

– Kyllähän se iso juttu on. Meinaa nytkin tulla tippa linssiin. Se on kuitenkin ollut mun kohdalla aika kovankin taistelun takana, että kyllä olen tosi ylpeä itsestäni, Rosita naurahtaa liikuttuneena.

Opiskelu oli kovaa, mutta niin oli motivaatiokin

Kahden pienen lapsen yksinhuoltajalta vaati monenlaisia järjestelyjä sekä Seinäjoella koulussa kulkeminen että ajan raivaaminen koulutöille.

Rosita kertoo jättäneensä aikaisemmin Kaustisen musiikkilukion kesken, mutta päättäneensä nyt saattaa urakan loppuun Seinäjoen lukion aikuislinjalla. Tärkein motivaattori oli musiikki.

– Kun on pohjalla se haave, että haluaa musiikista ammatin, niin kyllä se antoi potkua. Tottakai vaikeita hetkiä on ollut ja on väsyttänyt, mutta lapset oli tarhassa ja vanhemmista on ollut iso apu. He ovat katsoneet lapsia, kun on pitänyt lukea kokeisiin, Rosita kiittelee.

Hän ei ole vielä hakenut opiskelemaan, mutta jatko-opinnot siintävät mielessä.

– Laulunopettajaksi haluaisin tai musiikinteorian opettajaksi. Haaveena on jatkaa opiskeluja tästä eteenpäin.

– Kun nämä kouluhommat keväällä loppui, tuli jo sellainen olo, kun istuin kotona, että ei hyvänen aika, mitä minä nyt teen ja miten kestän. On pakko päästä johonkin kouluun. Mutta sitten ajattelin, että nautin nyt tästä ajasta ja katson rauhassa, mikä se paikka on, minne sitten oikeasti haluan mennä, Rosita kertoo.

Maarit Viitasaari laittoi Rosita Mäntyniemen kynnet juhlakuntoon. Ripaus sinistä oli tarkoitus laittaa kynsiinkin. Kuva: Pauliina Jaakkola/ Yle

”Harvoin pääsee laittautumaan, niin otetaan kunnolla  ilo irti”

Rosita Mäntyniemi päätti jo hyvissä ajoin, että jos ylioppilasjuhlat tulevat, juhliin valmistaudutaan huolella. Hän sanookin, että kun harvoin pääsee laittautumaan, niin ylioppilasjuhlia varten oli hyvä syy ottaa kunnolla ilo irti.

Rosita kävi laitattamassa kynnet ja ripset kauneushoitolassa ja juhlapäivän aamulle on varattu meikkaus ja kampaus. Romanipuku on juhlallinen arkenakin, mutta ylioppilasjuhlia varten se saa olla entistä näyttävämpi.

– Ei se hirveästi eroa, mutta röijy, siis yläosa, saa olla koristeellisempi ja hienompi. Muuten on sama vaatetus kuin arkenakin.

– Minulla on sellainen kuninkaansinisen värinen röijy, missä on kivikuvioita. Se on ompelijalla teetetty, Rosita kuvailee.

Juhlat kruunaa paikalle saapuva juhlaväki.

– Ystävien, tuttujen ja sukulaisten kanssa juhlimista ja yhdessä olemista odotan. Syödään hyvin ja jutellaan ja voi olla että siellä vähän musisoidaankin, musikaalinen tuore ylioppilas hymyilee.