1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle kävi kreikkalaisessa pakolaiskeskuksessa: Itsemurhayrityksiä, ruokapulaa ja lahjontasyytöksiä

– Tämä on paikka, jossa ihminen menettää järkensä, kuvailee syyrialaismies oloja EU:n ja Kreikan ylläpitämässä rekisteröintikeskuksessa Chioksella. Kreikan pakolaisleireillä jännitys kiristyy. Kreikan Egeanmeren saarilla on tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka odottavat tietoa kohtalostaan.

Ulkomaat
Ihmisiä aidan takana.
Entisen alumiinitehtaan alueelle perustettu Vialin rekisteröintikeskus muistuttaa vankileiriä.Ghadi Boustani / Yle

Chioksen saarella sijaitsevan Vialin pakolaisten rekisteröintikeskuksen piha on täynnä ihmisiä, jotka huutelevat iskulauseita ja viheltävät äänekkäästi.

Seuraamme kiihtyneen väkijoukon liikkeitä keskuksen viereisestä oliivilehdosta. Tämä on yksi EU:n ja Kreikan perustamista rekisteröintikeskuksista, jonne toimittajilla ei ole asiaa.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Olemme tulleet oliivilehtoon tavataksemme keskuksen asukkaita. Suurin osa saa nyt poistua vankileiriä muistuttavasta paikasta, joka levittäytyy vanhan alumiinitehtaan alueelle.

Kreikan lain mukaan turvapaikanhakijoita voi pitää lukkojen takana 25 päivää, mutta täällä suurin osa turvapaikanhakijoista voi lähteä portista ulos. He ovat nimittäin odotelleet jo paljon pitempään.

Itsemurhayritys järkyttää

Aiemmin kuulemamme huutelu saa selityksensä, kun tapaamme ryhmän syyrialaismiehiä.

– Kaksi afganistanilaista nuorta miestä yritti hirttää itsensä. He eivät enää kestäneet, selittää kiihtyneen oloinen Muhammed Nur, joka on kotoisin Syyrian Homsista.

– Siellä keskuksessa menettää järkensä. Kaksi viikkoa lisää vielä, niin kukaan ei enää kestä. On helpotus tulla tänne metsään, Muhammed selittää.

Muhammed Nurin mukaan Vialin leirissä on likaista. Välillä nukutaan lattioilla, koska kaikille ei riitä patjoja. Hänen mukaansa ruoasta löytyy matoja ja hyönteisiä. Osa ruoasta on ilmeisesti peräisin Kreikan armeijan varastoista.

– Olemme välillä keränneet kasveja täällä ulkona, ja joskus olemme hakeneet vihanneksia ja hedelmiä viljelmiltä. Ymmärrän kyllä, että viljelijät suuttuvat, Muhammed Nur selittää.

Ruoka-apu estetty

Norjalainen Dråpen i havet -avustusjärjestö tuo elintarvikkeita ja hygieniatuotteita, kuten vaippoja, rekisteröintikeskuksen lähellä sijaitsevaan hylättyyn rakennukseen. Täältä ihmiset voivat hakea täydennystä.

naiset nostavat laatikoita autosat
Norjalainen avustusjärjestö Dråpen i havet toimittaa elintarvikeapua Vialin asukkaille. Järjestö ei saa toimia rekisteröintikeskuksen sisällä, vaan tavarat jätetään läheiseen oliivimetsään.Tom Kankkonen / YLE

– Emme saa toimittaa ruokaa Vialiin. Meille on kerrottu, että vain Kreikan armeija saa jakaa ruokaa siellä, sanoo Janne Hegna, joka vastaa norjalaisjärjestön toiminnasta Chioksella.

Hegnan mukaan Vialin ruokahuolto vaikuttaa kehnolta, annokset ovat pieniä ja muistuttavat lähinnä lentokoneruokaa.

– Siellä tarjotut ruoka-annokset riittävät ehkä lapsille, mutta ei aikuisille.

Tapaamamme syyrialaiset sanovat, että pahinta on kuitenkin se tapa, jolla turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan.

– Tulkit ja poliisit kohtelevat meitä huonosti, he ovat ylimielisiä ja sivistymättömiä, Muhammed Nur sanoo.

lapsia aidantakana.
Vialin rekisteröintikeskuksessa on myös lapsiperheitä.Ghadi Boustani / Yle

Toinen Vialin asukas sanoo, että poliisi ei puutu turvapaikanhakijoiden välisiin tappeluihin. Aiemmin keväällä oli joukkotappelu, joka sai jatkua yli yön.

"Poliisit ja tulkit myyvät kulkukortteja"

Alepposta kotoisin oleva mies väittää myös, että kreikkalaiset poliisit ja tulkit ovat myyneet kulkukortteja, joilla pääsee Chioksesta Ateenaan lähtevään laivaan. Väitettä on mahdotonta tarkistaa.

Turvapaikanhakijat jäivät Chiokselle, sen jälkeen kun Turkki ja Kreikka tekivät turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen maaliskuun puolivälin jälkeen.

Maaliskuun lopulla ja sen jälkeen Kreikan Egeanmeren saarille tulleet turvapaikanhakijat saavat odottaa saarilla, kunnes päätetään mitä heille tehdään. Vaihtoehdot ovat turvapaikka tai palautus Turkkiin.

EU on osana Turkin kanssa tehtyä pakolaissopimusta luvannut Turkin kansalaisille viisumivapauden, mutta EU:n mielestä Turkki ei täytä kaikkia ehtoja. Käytännössä pakolaissopimuksen kohtalo on nyt täysin auki.

Chios sijaitsee aivan Turkin rannikon tuntumassa, välimatkaa on vähimmillään vain noin viisi kilometriä. Viime aikoina pakolaisveneitä on tullut harvakseltaan, mutta Turkki on uhkaillut pakolaisreitin avaamisella uudestaan, mikäli sopu EU:n kanssa kariutuu.

Lue seuraavaksi