1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi innovaatio mahdollistaa kolmiulotteisen puupinnan printtaamisen

Keskisuomalainen keksintö tuo uusia mahdollisuuksia rakennusten pinnoittamiseen puulla. Puupaneeleihin on nyt mahdollista saada työstettyä mikä tahansa kuva. Innovaatiosta odotetaan vientituotetta ja uutta nostetta puun käsittelylle Suomessa.

talous
Pieksämäen Veturitalleilta löytyy peräti 30 metriä pitkä höyryveturi puisena pinnoitteena.
VIDEO: Uusi keksintö mahdollistaa minä tahansa kuvan leikaamisen puupaneeleihin. Pieksämäen Veturitalleilta löytyy peräti 30 metriä pitkä höyryveturi puisena pinnoitteena.

Vanhan höyryveturin kuva on siirretty valokuvan tarkasti kahvilan seinälle Pieksämäen veturitalleilla. Seinänkokoinen, 30 metriä leveä kolmiulotteinen kuva näyttää mistä Konnevedellä kehitetyssä innovaatiossa on kyse.

On puuttunut visuaalinen, muotoilullinen lopputuotteen ajattelu.

Jouni Lehmonen

– Tätä voisi kuvata puuhun printtaamisena. Meillä on kolmekymmentä matemaattista patternia, esimerkiksi paanupintoja, joita tuotetaan ikään kuin puutapettina. Tämä algoritminen ohjaus, jota me uraauurtavasti käytetään, mahdollistaa digitaalisen pinnan tuottamisen esimerkiksi valokuvina ja graafisina pintoina, kertoo Jukola Industries Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lehmonen.

Suomessa on panostettu vahvasti puupaneeleiden laatuun, mittoihin ja toimitusvarmuuteen. Ne ovatkin huippua, mutta näiden lisäksi Lehmosen mukaan on hyödynnettävä muotoilua ja sitä, että rakennuttajat haluavat yksilöllisiä ratkaisuja.

– Tähän asti on sekmentoitu insinöörivetoiseen metrejä minuutissa ja kuutioita tunnissa –ajatteluun. Siitä on puuttunut visuaalinen, muotoilullinen lopputuotteen ajattelu.

Isän sahuriura innoitti keksintöön

Viiden vuoden puserruksen jälkeen Lehmonen tiimeineen on onnistunut kehittämään uuden visuaalisen tuotantopressin. Keksinnön mahdollistajaksi Lehmonen nimeää useita syitä ja etenkin isäukon.

Tämä on tarkoitettu tavallisille ihmisille, suunnittelijoille, arkkitehdeille ja rakennusteollisuudelle.

Jouni Lehmonen

– Isäukko on entinen Vapon sahuri. Meillä on aina kotona työstetty puuta, sahattu ja höylätty. Siihen kun lisätään viidentoista vuoden kokemus– teollisesta muotoilusta, Lapin yliopistosta saatu teollisen muotoilun koulutus ja puuteknologian ruohonjuuritason tuntemus, niin näiden yhdistelmällä syntyi uusi innovaatio, kertoo Lehmonen.

Kolmiulotteista puupintaa on jo nähtävillä höyryveturin lisäksi Pieksämäellä myös Veturitallien vesitorniin rakennetun kappelin alttaritaulussa sekä Tampereella Pauhu-paviljongissa Hämeenkadun varrella. Seuraavaksi keskisuomalaista puuosaamista nähdään useissa kohteissa kesän Asuntomessuilla Seinäjoella.

Tulevasta vuosikymmenestä odotetaan puurakentamisen kultakautta. Konnevedellä sijaitseva Jukola Industries tähtää kotimaan lisäksi myös vientiin.

– Me tehdään kaikille. Tämä on tarkoitettu tavallisille ihmisille, suunnittelijoille, arkkitehdeille ja rakennusteollisuudelle. Tuotteistamisen ja maailmalle viennin kanssa on vielä paljon työtä. Me voidaan tuottaa aasialaista ja arabialaista kuviointia, kreikkalaisia ornamenttejä ja egyptiläisiä hieroglyfejä. Mahdollisuudet ovat rajattomat, listaa Jouni Lehmonen.

Puupaneeliin voidaan leikata rajattomasti erilaisia kuvioita.
Jarkko Riikonen / Yle

Jouni lLhmosta haastatteli Terhi Pirilä-Porvali.

Lue seuraavaksi