1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kiky-sopimus meinasi jo syntyä, mutta käänne tapahtui viime metreillä – Yle kokosi päivän yhteen

Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelujen kariutuminen kilpailukykysopimuksesta synnytti vetoomusten tulvan maan johtoa myöten. Osapuolet halutaan vielä kerran neuvottelupöytään. Ennakkoon kilpailukykysopimuksen ratkaisevaksi päiväksi povattu tiistai ei vielä tuonut selkeyttä siitä, miltä suomalaisen työelämän tulevaisuus näyttää.

Jyri Häkämies
Kiky-solmua kommentoivat videolla Metalliliiton Riku Aalto, Teknologiateollisuuden Eeva-Liisa Inkeroinen, EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Lauri Lyly.

Kilpailukykyneuvottelut alkoivat aamulla valoisissa merkeissä. Työministeri Jari Lindström oli ammattiliitto Pron hallituksen kokouksessa kertomassa työttömille esitetystä palkattomasta työnäytteestä. Lindström lupasi hallituksen ottavan palautteen huomioon.

Tässä vaiheessa näytti valoisalta. Neuvotteluja käytiin liki kaikilla aloilla ja kello 16 päättyvään takarajaan oli aikaa tunteja.

Päivän ensimmäinen neuvottelutulos saatiin aikaan jo kymmeneltä, kun metsäkoneala kertoi sovusta twitterissä.

Sitten tuli iso askel, kun reilusti yli 100 000 työntekijän Pro kertoi voivansa olla mukana kiky-sopimuksessa. Hieman ennen puoltapäivää Elinkeinoelämän jäsenyritysten työntekijöistä sovun piirissä oli noin 15 prosenttia.

Synkkä pilvi ilmestyi kiky-taivaalle, kun joukko SAK:laisilla aloilla töissä olevista aktiiveista vaati kiky-sopimuksen hylkäämistä. He keräsivät jopa nimilistaa esityksensä tueksi.

PAMin tilanne täysin auki

Vielä puolen päivän jälkeen Palvelualojen ammattiliitto PAMilla ei ollut vielä yhtään neuvottelutulosta valmiina. Neuvotteluja kuitenkin jatkettiin koko ajan.

Sitten kuntatyönantajat kertoivat sovusta. JHL hyväksyi sen ehdollisena (siirryt toiseen palveluun). PAM taas ilmoitti haluavansa lisäaikaa. Kello 16 olisi tullut liian nopeasti. Myös Metalliliitto sanoi uskovansa sopuun määräaikaan mennessä.

Merimies-Unioni kertoi seuraavaksi, että sopua ei synny. Kello oli jo 14. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) oli vielä toiveikas. Hän lupasi lisätietoa hallituksen mahdollisesti tekemistä veronkevennyksistä torstaiksi.

Edellytyksenä verohelpotuksille on, että työmarkkinakeskusjärjestöt arvioivat liittokohtaisten sopimusten kattavuutta.

Myös Palvelualoilla tehtiin tosissaan töitä. Rahoitusalan vääntö oli vielä kesken, vaikka aikaraja häämötti. Sen sijaan Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kertoi tuntia ennen h-hetkeä, että kaikki on valmista ja sovittu. Sähköliitto liittyi sopurintamaan heti perässä.

Sitten tuli tieto Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelujen katkeamisesta. Kiistaa on paikallisesta sopimisesta ja työajan pidentämisestä. Osapuolet olivat jopa eri mieltä siitä, mistä oli kiistaa – tai ainakin muotoilivat kiistan toisin.

Umpisolmu kiristyi kolmen jälkeen iltapäivällä

Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton erimielisyys työajan pidentämisestä herätti iltapäivällä epäilyjä jopa koko kilpailukykysopimuksen kaatumisesta.

Ensimmäisenä maan hallituksesta neuvottelujen kariutumista kommentoi elinkeinoministeri Olli Rehn.

– Vetoan Teknologiateollisuuteen ja Metalliliittoon, jotta ne palaisivat heti neuvottelupöytään.

Myös toimihenkilöjärjestö Pro ilmoiti metallin neuvottelujen kariuduttua jäävänsä pois kilpailukykysopimuksesta. Vain tunteja sen jälkeen, kun liiton vielä piti olla mukana. Palvelualojen PAM sen sijaan jatkaa vielä neuvotteluja.

Sekä SAK:n Lauri Lyly että EK:n Jyri Häkämieskin ehtivät vedota teknologiateollisuuden neuvotteluosapuoliin sopimuksen synnyttämiseksi.

Keskusjärjestöjen on määrä arvioida keskenään sopimusten kattavuutta huomenna kello 15, mutta aikataulut ovat ennenkin venyneet, varsinkin viimeisen vuoden aikana.

Vielä alkuiltaan mennessä oli epäselvää, astelevatko Metallin ja teknologiateollisuuden neuvottelijat uudelleen saman pöydän äärelle.