Pienosakkaiden esitykset saivat tylyn vastaanoton Anvian yhtiökokouksessa

Tietoliikenneyhtiö Anvian yhtiökokous vietiin läpi tulehtuneissa tunnelmissa. Yhtiökokous päätyi äänestyksen jälkeen vaihtamaan koko yhtiön hallintoneuvoston Elisan saneleman listan mukaiseksi. Pienosakkaiden kaikki pyrkimykset kilpistyivät Elisan muuriin.

talous
Anvian yhtiökokous on alkamassa.
Anvian yhtiökokouks on alkamassa.Elina Kaakinen / Yle

Osa Anvian osakkeenomistajista purki yhtiökokouksessa avoimesti pettymystään kokousta edeltävänä päivänä julkaistuun Elisan ja Anvian yritysjärjestelyyn, jossa Anvia myy ydinliiketoimintansa Elisalle. Tiistaina Vaasassa pidetty kokous venyi yli viisituntiseksi.

Kokouksen puheenjohtaja joutuikin toistuvasti muistuttamaan, että Elisan ja Anvian sopimus tulee päätettäväksi vasta kesäkuun lopulla ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Elisa näytti voimansa

Jo yhtiökokouksen alkaessa tiedettiin, että kasvaneen omistuksensa takia Elisa tulee näyttämään voimansa. Elisa ja sen tytäryhtiöt edustivat kokouksessa selvästi yli puolta kokouksen kaikista äänistä. Elisan esityksestä kaikkien Anvian hallintoneuvoston jäsenten toimikaudet päätettiin ja tilalle valittiin uusi hallintoneuvosto.

Anvian pienosakkaiden mielestä menettely ei ollut yhtiöjärjestyksen mukainen, mutta kokouksen puheenjohtajan Stefan Wikmanin mukaan osakeyhtiölaki mahdollistaa koko hallintoneuvoston erottamisen ja uuden valitsemisen.

Osa osakkeenomistajista paheksui selväsanaisesti Elisan menettelyä. Kokouksessa kyseltiin Elisan moraalin perään.

Kokouksessa S4F Holding Oy:tä ja sen tytäryhtiöitä sekä Lounea Oy:tä edustanut Henrica Koskenranta hämmästeli Elisan esitystä.

– Elisan esitys tarkoittaa sitä, että Elisa neuvottelee itse itsensä kanssa, totesi Koskenranta. Asetelma herättää kysymyksiä tilanteessa, jossa Elisa ja Anvia viilaavat vielä yrityskauppojaan.

Myös espoolainen sijoittaja Kim Lindström arvoi, että Anvia jää nyt Elisan hyvän tahdon varaan.

– Se, että Elisalla on enemmistö hallintoneuvostossa tarkoittaa sitä, että Anvia on täysin Elisan armoilla. Elisa voi sanella päätökset.

Hallintoneuvosto vaihtuu pian?

Vastaesityksen mukaan Anvialle olisi valittu uusi hallintoneuvosto vasta ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jossa päätetään yritysjärjestelystä. Varsinaisessa kokouksessa olisi jatkettu erovuoroisten jäsenten toimikautta seuraavaan kokoukseen saakka.

Anvian hallituksen puheenjohtaja Aappo Kontu yritti rauhoitella kokousedustajia, jotka ihmettelivät, mikä intressi Elisalla on miehittää sellaisen yhtiön hallintoneuvosto, jonka omistuksesta se on luopumassa yritysjärjestelyn seurauksena.

– Elisan kanssa on keskusteltu, että ylimääräisessä yhtiökokouksessa valittaisiin uusi hallintoneuvosto, totesi Kontu.

Vaikka kokous venyi pitkäksi, päädytttiin äänestämään vain kerran. Kokouksen voimasuhteet mitattiin hallintoneuvostoäänestyksessä, jossa Elisan esitys sai 41410 ääntä ja vastaehdotus 24380 ääntä. Elisan esityksen taakse tuli noin 63 prosenttia äänistä.

Kysymyksiä, ei vastauksia

Kokouksen käytäväkeskusteluissa pantiin jo merkille, että Elisan esityksen taakse ei tullut aivan kahta kolmasosaa äänistä. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö Anvian ja Elisan yirtysjärjestelyn taakse, jotta se toteutuisi.

Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori ja hallituksen puheenjohtaja Aappo Kontu perustelivat parhaansa mukaan yritysjärjestelyä ja vakuuttivat, että se on osakkeenomistajien etu.

Osakkaille kerrottiin yrityskaupasta jäävän Anvialle 30 miljoonaa euroa käteistä rahaa. Monen mielestä Anvian parhaat osat myytiin liian halvalla.

Lähes kaikki Anvian pienosakkaiden esitykset jäivät kokouksessa noteeraamatta eikä moniin kysymyksiin tullut vastauksia toistuvista yrityksistä huolimatta.

Elisa ei perustellut näkemyksiään tai pyrkimyksiään, vaan pitäytyi pelkästään muodollisiin kokouspuheenvuoroihin eli käytännössä kannattamaan hallituksen esityksiä.

Vääntöä osakkeista

Keskustelu yhtiökokouisessa oli kautta linjan värikästä ja välillä kitkerääkin. Anvian ja Elisan valtataistelu on jättänyt jälkensä. Pienosakkaiden Vesa Routamaa esitti, että Elisan tänä vuonna hankkimat osakkeet evätään kokouksessa, koska ne on hankittu kyseenalaisin keinoin.

– Osakkeet on hankittu laittomin keinoin ja poliisille on tehty tutkintapyyntö.

Kokouksen puheenjohtajan mukaan Routamaan esittämät asiat eivät estäneet ääniluettelon vahvistamista.

Myös Seinäjoen kaupungin ja Elisan osakekauppa herätti kysymyksiä. Monta kertaa tivattiin, ovatko Seinäjoen kaupungin Elisalle myymät Anvian osakkeet edustettuna kokouksessa, vaikka kauppa ei ole vielä selvä.

Lopulta Seinäjoen kaupungin talousjohtaja Aaro Honkola kertoi, että Seinäjoki on antanut valtakirjan Elisalle yhtiökokoukseen.