1. yle.fi
  2. Uutiset

Valitustuomioistuin pitää ennallaan Costa Concordian kapteenin tuomion

Kapteeni Francesco Schettino pysynee toistaiseksi vapaalla jalalla, koska valitustuomioistuimen päätös menee todennäköisesti vielä ylimmän oikeusasteen käsittelyyn.

Ulkomaat
Costa Concordian kapteeni Francesco Schettino puhuu toimittajille 27.2. 2014.
Costa Concordian kapteeni Francesco Schettino puhuu toimittajille 27.2. 2014. EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Firenzen valitustuomioistuin on pitänyt ennallaan turmalaiva Costa Concordian kapteenin saaman vankeustuomion.

Uutistoimisto Ansan mukaan syyttäjät vaativat kapteeni Francesco Schettinolle yli 27 vuoden vankeusrangaistusta, mutta tuomioistuin päätti pitää voimassa alemman oikeusistuimen langettaman tuomion.

Schettino tuomittiin viime vuonna 16 vuoden vankeusrangaistukseen risteilijäonnettomuudesta Toscanan rannikolla Italiassa.

Costa Concordian nyt päättynyt valitusoikeudenkäynti alkoi huhtikuussa, kun sekä syyttäjäpuoli että puolustus olivat valittaneet tuomiosta. Puolustuksen mukaan Schettinoa ei voi yksin syyttää turmasta.

Schettino itse ei ollut paikalla Firenzessä kuulemassa valitustuomioistuimen päätöstä. Hän pysynee lähiaikoinakin vapaalla jalalla, sillä tapausta käsitellään mahdollisesti vielä Italian korkeimmassa oikeudessa.

Hurja syytelista

55-vuotiaan kapteeni Francesco Schettinon katsotaan syyllistyneen 32 kuolemantuottamukseen, haaksirikon aiheuttamiseen sekä aluksensa hylkäämiseen ennen kuin kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet oli evakuoitu.

Kapteeni on aiemmin kertonut pudonneensa vahingossa pelastusveneeseen, kun alus kallistui.

Schettinon asianajajien mielestä turmasta ovat vastuussa myös varustamoyhtiö Costa Crociere, laivan indonesialainen perämies sekä Italian rannikkovartiosto.

Luksusristeilijä Costa Concordia ajoi tammikuussa 2012 Italian rannikolla liian lähelle Giglion saaren rantaa ja kaatui matalikolle. Evakuointikäskyä ei annettu, vaikka alus oli jo kallistumassa.

Laivassa oli yli 4 200 ihmistä, joista 32 sai surmansa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi