Irakin joukot: Isisillä tiukka vastarinta Fallujassa

Äärijärjestö Isisin taistelijat pysäyttivät Irakin erikoisjoukot Fallujan eteläosaan. Toistaiseksi Irakin joukot eivät ole päässeet kaupungin keskelle, missä arvioidaan olevat kymmeniä tuhansia siviilejä.

Ulkomaat
25. toukokuuta 2016.
Irakin armeijan joukkoja Fallujah´n kaupungin lähistöllä.Naswer Aamer / EPA

Fallujan kaupunkia Isisiltä takaisin valtaavat Irakin joukot ovat kohdanneet ankaraa vastarintaa äärijärjestön taistelijoilta. Irakin joukot ovat pyrkineet etenemään Fallujan keskiosiin, missä arvioidaan olevan jopa 50 000 loukkuun jäänyttä siviiliä.

Maanantaina Irakin erikoisjoukot tunkeutuivat kaupunkiin kolmelta suunnalta ja varhain tiistaina joukot joutuivat Isisin iskun kohteeksi Naimiyahin asuinalueella, Fallujan eteläosassa.

– Siellä oli arviolta sata raskaasti aseistettua taistelijaa. He eivät kuitenkaan käyttäneet autopommeja tai itsemurhapommittajia, kertoo Irakin operaation komentaja, kenraaliluutnantti Abdelwahab al-Saadi uutistoimisto AFP:lle.

Komentajan mukaan Irakin joukot surmasivat yhteenotossa 75 jihadistia. Hän ei kuitenkaan kertonut omien joukkojensa menetyksistä.

Irakin joukkojen apuna ovat olleet Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman ilmaiskut.

Yli viikko sitten alkanutta Fallujan takaisin valtaamista tukevat Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman ilmaiskut. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on kuvaillut vastarintaa kovaksi.

– Kaksi viimeistä päivää ovat osoittaneet, että Isis aikoo antaa kovan vastuksen, sanoo Pentagonin edustaja.

Fallujassa on ainakin 50 000 siviiliä, joita Isis on estänyt pakenemasta kaupungista. Jihadistien kerrotaan käyttävän asukkaita ihmiskilpinään, jotta armeijan hyökkäys vaikeutuisi. Kaupungista on myös kantautunut tietoja, joiden mukaan Isis teloittaisi ja kiduttaisi pakenemaan pyrkiviä siviillejä.

Isisillä arvioidaan olevan Fallujassa noin tuhat jihadistitaistelijaa.

Lähteet: AFP