Kalifornian kuivuus jatkuu, mutta veden säännöstely puretaan

Kulunut talvi toi Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosan vuorille runsaat lumipeitteet, jotka ovat helpottaneet vesipulaa. Vedensäännöstelyssä luotetaan nyt vapaaehtoisuuteen ja paikalliseen seurantaan. Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen kirjoittaa, että kuivuuden takia esimerkiksi keinonurmikauppa on lisääntynyt tuntuvasti.

Ulkomaat
Keinonurmen asennusta Sacramentossa.
Keinonurmen asennusta Sacramentossa, Kaliforniassa, kesäkuussa 2016,Pirkko Pöntinen / Yle

Tästä päivästä, kesäkuun alusta lähtien, kalifornialaisten ei enää tarvitse pelätä vesipoliisin yllätyskäyntejä eikä sakkolappuja. Viime vuoden huhtikuussa määrätyt tiukat vedensäännöstelyrajoitukset on nyt purettu.

Suurin osa Yhdysvaltain väkirikkaimman osavaltion 40 miljoonasta asukkaasta otti runsas vuosi sitten tosissaan kuvernööri Jerry Brownin määräyksen, jonka mukaan yksityistalouksien piti vähentää vedenkulutustaan neljänneksellä.

Paikoin kulutus laski yli odotusten 

Sääntelyn, valvonnan ja suurienkin sakkojen tuloksena kalifornialaisten ikivihreät nurmikot alkoivat palaa ruskeiksi, pihoille istutettiin kaktuksia, keinonurmikauppa kasvoi moninkertaiseksi, autojen pesu katujen varsilla loppui ja uima-altaat tyhjenivät tai täytettiin jopa maa-aineksella. Pitkät suihkut kiellettiin ja vessojakin piti huuhdella säästeliäästi.

Ainoastaan maatalous pidettiin sääntelyn ulkopuolella, vaikka sielläkin omistajien oikeutta käyttää pohjavettä kasteluun yritettiin rajoittaa. Pohjavesien pumppaukseen erikoistuneet yritykset tekivät ennätystuloksia silmänkantamattomiin yltävillä viljelmillä.

Vain upporikkaat asuinalueet, kuten Bewerly Hills, ovat sitkeästi kapinoineet rajoituksia vastaan, lotranneet vettä entiseen malliin ja maksaneet jättisakkoja.

Nyt kokeillaan vapaaehtoisuutta

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown ja osavaltion vesiviranomaiset ovat nyt määränneet paikalliset vesiyhtiöt valvomaan vesimääriä, kulutusta ja tarpeen tullen antamaan paikallisia rajoituksia.

Rajoitukset voivat olla tarpeen osavaltion eteläosissa, jossa kuivuus ei ole juuri hellittänyt talven jälkeen. Kevät ja alkukesä ovat olleet etelässä lämpimiä ja haihtuminen kuluttaa vesivarantoja kovaa vauhtia.

Osa viime vuoden rajoituksista on jäänyt pysyviksi koko osavaltiossa. Katuja ja jalkakäytäviä ei saa enää pestä, kaistojen keskiosia ei saa kastella ja autoja ei saa pestä avoletkulla vaan letkuissa on oltava suljinsuutin.

Ja ravintoloissa ei edelleenkään tuoda automaattisesti vesilasia pöytään vaan sitä on pyydettävä, jos janottaa.

Kalifornian vesiviranomaiset varautuvat määräämään koko osavaltioon uudet rajoitukset ensi vuoden tammikuussa, jos loppuvuosi tyhjentää varastot ja vapaaehtoiset säästötoimet kuivuvat kokoon.