Vesien lämpötilat nousevat järvissä nyt vauhdilla

Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärvessä pintaveden lämpötila on nyt yli neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Kotimaa
Yläneen Valasrannan hiekkaranta.
Tarja Hiltunen / Yle

Viime päivien lämpöaalto on saanut järvien pintavedet lämpiämään nopeasti. Monissa järvissä vedet ovat nyt reippaasti lämpimämpiä kuin normaalisti tähän aikaan vuodessa.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla olevassa Säkylän Pyhäjärvessä mitattiin tiistai-iltana kello 18:00 pintaveden lämpötilaksi 18.4 astetta. Vesi on neljä ja puoli astetta lämpimämpää kuin yleensä tähän aikaan vuodessa.

Monin paikoin monta astetta lämpimämpää

Samankaltainen on tilanne monissa muissa järvissä ympäri Suomea. Kaikkein suurin poikkeama keskiarvosta löytyy Enontekiön Ounasjärvestä. Siellä lämpötilaksi mitattiin 15.1 astetta. Vesi on peräti 7.4 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Suomen Ympäristökeskuksen mittauspisteistä kaikkein lämpimintä vettä löytyi Tuusulanjärvestä. Siellä pintaveden lämpötilaksi mitattiin tiistai-iltana 19.1 astetta. Veden lämpötila on 3.7 astetta korkeampi kuin normaalisti tähän aikaan vuodessa.

Suomen Ympäristökeskus mittaa järvivesien lämpötiloja (siirryt toiseen palveluun) eri puolilla Suomea. Pintaveden lämpötila mitataan 20 cm pinnasta alaspäin.