Totuta lapsesi rohkeasti veteen – 4 vinkkiä uinnin esikouluun

Ennen uimakouluun menoa tai varsinaisen uimataidon opettelun aloittamista vesi kannattaa tehdä lapselle tutuksi. Joensuun Uimaseuran valmentaja Sohvi Lyyra ohjeistaa vanhempia etenemään vaiheittain ja rohkealla otteella. Lastaan opettavan vanhemman ei esimerkiksi pidä säihkätää sitä, että lapsi haukkaa pienen määrän vettä opettelun tiimellyksessä.

Kotimaa
Uimareita järvessä
Mika Kanerva

Joensuun Uimaseuran valmentaja Sohvi Lyyra korostaa veteen totuttelun alkuvaiheessa rohkeutta. Pieniä vastoinkäymisiä ei pidä pelätä eikä niistä lannistua. Tämä pätee niin opettelevaan lapseen kuin opettavaan vanhempaakin.

Hän myös muistuttaa, että paras paikka totutteluun on sellainen, jossa vettä on arviolta lapsen vyötäröön asti. Edes kellukkeiden kanssa ei pidä lähteä syviin vesiin.

Tässä Lyyran neljä vinkkiä vanhemmille, miten lasta voi innostaa ja rohkaista olemaan vedessä. Neuvot sopivat niin uimahalleihin kuin luonnonvesiinkin.

1. Vesi tutuksi

– Ihan ensimmäisen lähdetään vain olemaan vedessä. Vedessä voi vaikkapa juosta ja kahlata. Tutustutaan vähän siihen, millainen elementti vesi on. Vettä voi myös vähän ottaa käteen ja roiskutella sitä naamalle, jotta lapsi oppii miltä vesi tuntuu kasvoilla.

2. Pyrähdys veden alla

– Lapsi voi joko hitaasti kaatumalla tai kyykistämällä pyrähtää veden alla. Piipahdetaan rohkeasti vedessä niin, että koko vartalo kastuu.

3. Hengityksen pidättäminen

– Lapsi voi seisoa vedessä ja pitää hetken kasvojaan veden alla. Jopa pieni sukellus vanhemman avustuksella voidaan tehdä. Vanhemman kannattaa erityisesti muistaa, ettei pidä säikähtää jos lapsi vähän haukkaa vettä. Veden voi yskiä pois ja harjoittelua jatkaa. Ei pidä liikaa korostaa, että nyt kävi huonosti, jotta lapselle ei tule vesikammoa.

4. Kelluminen

– Kun lapsi uskaltaa olla vedessä, voi kokeilla kellumista. Aluksi kannattaa kellua selällään. Eli ollaan vyötärönkorkeassa vedessä ja kaadutaan hiljalleen selälleen. Nostetaan myös jalat hitaasti pinnalle ja neuvotaan nojaamaan hartioihin.