Edellisen sesongin vaatteista eroon alella millä hyvänsä – "Niissä on kiinni yritysten pääomaa"

Vaatekauppias on ostanut syksyllä myytävät vaatteet helmikuussa ja kesän 2017 t-paidatkin on ennakkotilattu jo ajat sitten. Mutta mitä tehdä, jos ennustus meni pieleen ja vanhan sesongin tavaraa jää nurkkiin? Konstit ovat monet, mutta pienelle kauppiaalle tärkeintä ovat ennustajan lahjat.

ilmiöt
Tästä tuotteesta -50%-kyltti Intersportissa.
Esa Huuhko / Yle

SotkamoSuomessa syntyy tekstiilijätettä Motivan mukaan (siirryt toiseen palveluun) 16,8 kiloa henkilöä kohti vuosittain. Tekstiilijätteen määrä on 2000-luvulla kasvanut. Tällä hetkellä suurin osa tekstiilijätteestä päätyy kaatopaikalle, osin kuluttajien vanhojen vaatteiden muodossa, osin teollisuudesta suoraan, osa kaupasta.

Vaatekauppa on pyrkinyt pienentämään omaa kaatopaikkakuormitustaan monilla eri (siirryt toiseen palveluun) tavoilla.

Tekstiilialan etujärjestö Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki kertoo kaupalla olevan useampia keinoja päästä eroon ylimääräisistä sesonkivaatteista ilman, että kaatopaikkaa tai kierrätystä tarvitaan.

– Tuotteet pyritään myymään loppuun alennusmyyntien kautta, sillä niissä on kiinni yritysten pääomaa. Osa yrityksistä tekee myös yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Lisäksi on yrityksiä, joiden liiketoiminta perustuu siihen, että he ostavat edullisesti vanhempia mallistoja edelleen myytäväksi. 

Osa ketjuliikkeistä myös kerää asiakkailta käytettyjä vaatteita (siirryt toiseen palveluun) kierrätykseen.

Kainuussa sesonkitavara ei päädy kaatopaikalle

Myymättömiä sesonkivaatteita ei juuri päädy kaatopaikalle ainakaan kainuulaisten pienten kauppiaiden varastosta. Esimerkiksi Paltamossa kauppias Marjo Heikkinen sanoo pyörittelevänsä vaatteita alennuspisteessä niin kauan, että ostaja löytyy. Jos ei löydy, siltikään kaatopaikka ei ole oikea osoite.

– Meillä niitä pyöritellään sen verran kauan, että kyllä ne jollakin hinnalla menee. Mutta jos ei, niin lahjoitetaan jonnekin niitä loppuja. Osan olen laittanut UFF:n pussiin ja osan annan jollekin sopivalle asiakkaalle.

Alennusmyynti vaatekaupassa.
Moni vaatekauppias on valmis suuriinkin alennuksiin, kunhan pääsee vaatteista eroon. Petri Ukura / Yle

Vuokatin Sport Shopin myymälävastaava Jyrki Tikkanen kertoo, että alennusprosentti on keino, jolla kauppa pääsee eroon menneen sesongin tuotteista.

– Alennusmyynnit alkavat pikkuhiljaa pienestä prosentista ja se kasvaa kauden loppua kohden. Jos jotain on jäämässä, ne myydään niin voimakkaalla alennuksella, että ne eivät häiritse enää kauppaa.

Ne myydään niin voimakkaalla alennuksella, että ne eivät häiritse enää kauppaa.

Jyrki Tikkanen

Kainuun jätehuoltoa hoitavan Ekokympin käyttöpäällikkö Asko Elfing vahvistaa myös muiden kainuulaisten kauppiaiden vastuullisuuden.

– Sesonkiluonteista tavaraa ei tule. Viimeisin isompi muistikuva on 6–7 vuoden takaa, jolloin Puolangalla lopetti Sinisalon tehdas. Silloin tuli uutta tavaraa. 

Kauppiaan kannattaa ennustaa oikein

Sesonkitavaran ongelma on ennustamisen haastavuus. Esimerkiksi lasketteluvaatteet tilataan 8–11 kuukautta ennen sesonkia, sanoo Jyrki Tikkanen.

– Ennustaminen on todella vaikeaa, kun suhdanteet muuttuvat taloudessa ja kaikkea muuta muutosta tulee.

Vuoden 2017 kesän ensimmäiset t-paidat on ostettu jo huhtikuun lopulla.

Marjo Heikkinen

Kauppias Marjo Heikkinen vahvistaa ennustamisen vaikeuden. Kun taloudessa on lamaannusta, myös ostot ovat hyvin varovaisia.

– Syksyn ensimmäiset ennakot on tehty jo helmikuussa ja ensimmäisiä tulee kauppaan jo juhannuksen jälkeen. Vuoden 2017 kesän ensimmäiset t-paidat on ostettu jo huhtikuun lopulla. 

Sesonkivaatteiden lahjoitus esimerkiksi SPR:lle on vielä Kainuussa tuntematonta, sanoo Pirjo Kontio järjestön Kajaanin toimistolta.

– Ei ole tullut kauppaliikkeiltä lahjoituksia, ei ole tullut mieleenkään. Olemme keränneet lähinnä käytettyjä vaatteita yksityishenkilöiltä. 

Tarvetta kuitenkin olisi, esimerkiksi vauvojen ja pienten lasten vaatteille olisi kova kysyntä, sanoo Kontio.

– Esimerkiksi Otanmäen vastaanottokeskuksessa on jo nyt 80 prosenttia perheellisiä ja lapsia on kolmisenkymmentä. Ja uusia vauvoja on tulossa puolenkymmentä. Että tarvetta kyllä olisi.