1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kun puhutaan bio-osaamisesta, tämä on juuri sitä" – VTT tutkii vaahtorainausta

VTT tutkii Jyväskylän koelaitoksellaan vaahtorainausta. Tutkimuskeskus uskoo teolliseen läpimurtoon parin vuoden sisällä.

tekniikka

VTT:n biotuotteisiin liittyvä kehitystyö on sujunut lupaavasti Jyväskylässä. Parhaillaan VTT:n Jyväskylän koelaitoksella kokeillaan niin sanottua vaahtorainausta (siirryt toiseen palveluun), jolla voidaan parantaa esimerkiksi erilaisten kartongin ominaisuuksia. Sen käyttöä voidaan laajentaa metsäteollisuudesta rakennusteollisuuteen ja erilaisiin suodattimiin.

– Kun puhutaan bio-osaamisesta, tämä on juuri sitä. Teknologia mahdollistaa sen, että puusta tai muista luonnonkuiduista voidaan valmistaa tuotteita, jotka nykyisin tehdään esimerkiksi muovista, sanoo johtava tutkija Harri Kiiskinen VTT:ltä.

Vaahtorainauksella pystytään myös valmistamaan muun muassa nykyistä kevyempää kartonkia, jonka ominaisuudet eivät kuitenkaan ole perinteistä vesirainattua heikompia.

VTT:N mukaan vaahtorainauksella on mahdollista parantaa resurssien käytön tehokkuutta jopa kymmeniä prosentteja. Esimerkeiksi VTT nostaa paperit, kartongit, kuitukankaan ja jopa rakennus- ja eristysmateriaalit.

– Raaka-ainekustannukset ovat paperin ja kartongin tuotannossa suurin kuluerä. Siinä pienikin prosentuaalinen säästö on merkittävä, Kiiskinen sanoo.

Teollisuudesta Metsä Board kertoo viime vuoden vuosikertomuksessaan (siirryt toiseen palveluun) testaavansa vaahtorainausta teollisessa mittakaavassa.

VTT odottaa vaahtorainauksen murtautuvan teolliseen tuotantoon parin vuoden sisällä.

Lue seuraavaksi