1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-hymni vai Maamme-laulu? Ylen raadilla selvä näkemys

Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni on parempi sävellys, mutta Fredrik Paciuksen Maamme-laulu toimii paremmin esimerkiksi urheilun voitonjuhlissa, arvioi Ylen aamu-tv:n kaksihenkinen asiantuntijaraati. Katso ja kuuntele miksi Maamme-laulu saa raadin mielestä pysyä kansallislauluna.

Kulttuuri
Leena Aarnipuu ja Risto Nordell.
Suomessa nousee säännöllisin väliajoin keskustelu siitä, pitäisikö kansallislauluksi vaihtaa Maamme-laulun sijaan Sibeliuksen Finlandia. Tätä kysymystä pohdimme yhdessä musiikkitoimittaja Risto Nordellin ja Hämeenlinnan Sibelius-seuran tiedottajan Leena Aarnipuun kanssa.

Keskustelu kansallislaulun vaihtamisesta ryöpsähti liikkeelle, kun Kokoomuksen puoluehallitus päätti kannattaa Finlandia-hymniä Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun sijaan.

Ylen aamu-tv:n kaksihenkinen asiantuntijaraati ei ylläty vaihtamiskeskustelusta.

– Kansallislaulu herättää suuria tunteita ja on kiinnostavaa keskustella aiheesta mikä ei ole kauhean vaarallista. Toisaalta kysymys on varmaan Finlandia-hymnin asemasta. Sitä haluttaisiin käyttää paljon enemmän, sanoo Hämeenlinnan Sibelius-seuran viestinnästä vastaava Leena Aarnipuu.

Vaihtaminen olisi kuitenkin periaatteessa mahdollista.

– Suomen kansallislaulusta ei ole lakia tai asetusta toisin kuin on laki ja asetus Suomen lipusta ja vaakunasta, sanoo Ylen musiikkitoimittaja Risto Nordell.

Aarnipuu ja Nordell kannattavat edelleen Maamme-laulun säilyttämistä kansallislauluna. Perusteluna ovat laulujen tyylissä ja rytmissä olevat erot. Molemmat muistuttavat silti, että Finlandiaa voivat laulaa muutkin kuin kuorot.

– Suomalaiset osaavat laulaa sen, kun vain annettaisiin siihen mahdollisuus. Vika on siinä, että Finlandia on nostettu sellaiseen asemaan, että sitä ei saa laulaa muut kuin kuorot, Aarnipuu sanoo.

Asiantuntijat muistelivat raadissa myös molempien sävellysten ja laulujen monivaiheista historiaa. Tarkemmat arviot kuulee ylläolevalta videolta.