Miljardit kirvat yhä Pohjanmaan rannikolla – väistynevät perjantaina viileän sään myötä

Koivun oksaa heilauttaessa, saattaa ilmoille pöllähtää kirvaryöppy. Kuivan ja lämpimän sään johdosta Suomen ilmatilassa on satoja miljardeja hyönteisiä. Selvimmin ne näkyvät nyt Pohjanmaan rannikolla. Kirvat kulkevat tuulen mukana ja väistynevät perjantaina, kun viileämpi sää saavuttaa Suomen

luonto
Kirvoja seinällä.
Kirvoja seinällä.Hanne Leiwo/Yle

Suomen ilmatilassa on tällä hetkellä satojen miljardien hyönteisten hyönteismatto, joka ulottuu maan pinnasta parin kilometrin korkeuteen. Paljain silmin sitä ei taivaalle tiiraileva näe, mutta esimerkiksi koivun oksaa heilauttaessa, saattaa ilmoille pöllähtää kirvaryöppy.

Kauniin sään myötä hyönteismatto on viipynyt Suomen päällä jo useamman päivän.

Tiistaina säätilanne oli sellainen, että matto oli selvästi havaittavissa Ilmatieteen laitoksen tutkakuvassa esimerkiksi Kokkolan kohdalla. Tänään keskiviikkona hyönteisiä on nähtävissä erityisesti Pohjanmaan rannikolta Poriin päin.

– Eilen niitä oli suhteellisen tasaisesti koko Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta perustuuli oli kaakosta tai idästä ja työnsi niitä Perämerelle. Sieltä puhalsi vastaan viileä merituuli, jolloin ne eivät päässeet etenemään ja kasaantuivat siihen, kuvailee tiistaista hyönteismaton liikkumista meteorologi Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta.

"Ne menevät tuulen mukana"

Jarmo Koistinen sanoo, että hyönteismaton olemassaolo ei ole yllätys.

– Isoja hyönteisvaelluksia on varsinkin kirvoilla ja kaalikoilla, mitä tässä on mukana. Joka vuosi, jos sattuu lämmin ja kuiva sääjakso touko-kesäkuun tienoille, niitä liikkuu, Koistinen toteaa.

Hyönteisten ensimmäinen ryöppy tulee Baltiasta. Kaunis sää ja sopiva tuuli saa ne helposti liikkeelle.

– Ne ovat huonoja lentäjiä, joten kulkevat kuin pölyhiukkaset tuulen mukana. Ne eivät pysty menemään mihinkään tiettyyn suuntaan eikä niillä ole mitään tähtäimessä. Ne menevät tuulen mukana ja toivovat, että löytyisi hyviä lisääntymispaikkoja.

Kirvoja talon seinällä.
Kirvoja talon seinällä.Hanne Leiwo/Yle

Koivukirvoja, kaalikoita ja tuomikirvoja – ainakin

Tässä Suomen yllä olevassa hyönteismatossa on Jarmo Koistisen mukaan sekä ulkomailta tullutta että kesän ensimmäistä Suomessa kasvanutta kantaa. Joukossa on ainakin koivukirvoja, kaalikoita ja tuomikirvoja.

– Tuomikirva voi olla huono viljan oraille. Se saattaa viljapellolla äityä pahaksi. Sitten joukossa on havaittu kaalikoita, joka munii kaalinlehdille ja saattaa tuhota ison osan sadosta. Pari viikkoa sitten oli koivukirvoja, jotka eivät aiheuta ehkä mitään nääntymisilmiötä koivussa, vaikka niitä ilmoille oksalta voi pölähtääkin, Koistinen miettii.

Koistinen toteaa myös, että yksi kirvoihin liittyvä riski on se, että ne pystyvät kuljettamaan esimerkiksi perunantuhoviruksia mukanaan.

– Perjantaina odotettava kylmän ilman purkaus ja sitä seuraava viileä jakso tarkoittanevat hyönteismaton hajoamista, sillä nämä otukset ovat kuivan ja lämpimän sään seuralaisia, Koistinen sanoo.