1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Suuret suunnitelmat julki: yli 200 miljoonan euron "Kuopion Portti" mullistaisi asemanseudun täysin

Kuopion linja-autoaseman ja rautatieaseman seudun uudistaminen on nytkähtämässä eteenpäin. Nyt alueelle kaavaillaan 210–230 miljoonan euron arvoista rakennushanketta. Asemanseudusta halutaan tehdä edustava sisäänkäynti Kuopion keskustaan.

Havainnekuva Kuopion Asemanseudusta Kuva: Serum arkkitehdit Oy

Kuopion Asemanseudun rakentaminen on etenemässä. Kaupunki aikoo tehdä yhteistyösopimuksen alueen kehittämisestä VR-yhtymän ja Rakennusliike Laptin kanssa.

Suunnitelmassa aseman alueelle tulisi juna- ja bussiliikenteen matkustajapalveluiden lisäksi asunto-, toimisto-, liike- ja palvelutiloja. Suunnitelma sisältää myös pysäköintitalon, jossa on sata autopaikkaa sekä maatasopysäköintinä 75 paikkaa.

"Kuopion Portti" -hankkeen kokonaisarvo on 210–230 miiljoonaa euroa. Tavoitteena on saada alueelle voimaan uusi asemakaava jotta rakentaminen voisi alkaa vuoden 2018 aikana.

Suunnitelmissa on rakentaa alue vaiheittain kolmesta seitsemään vuoden aikana. Käytännössä alue valmistuisi siis mahdollisesti vuonna 2025.

Asunto- ja toimitilarakentamisen osuudeksi arvioidaan noin 150–170 miljoonaa euroa. Asemanseudun rakentamisen toivotaan aktivoivan myös Liikenneviraston noin 50 miljoonan euron ratapihasaneerauksen toteuttamisen. Kuopion kaupunki investoi alueeseen noin kymmenen miljoonaa euroa.

Joukkoliikennepalvelujen keskittymän lisäksi alueesta tulee merkittävä työpaikka-alue. Kuopion palvelualuejohtajan Jarmo Pirhosen mukaan alueeseen liittyy valtavasti potentiaalia.

– Sijainti, saavutettavuus ja visiot moderneista tiloista avaavat aivan uudenlaiset mahdollisuudet. Kaupungin ytimeen rakentuu houkuttelevia työtiloja ja koteja, arvioi Pirhonen.

Sopimus on tulossa kaupunginhallituksen päätettäväksi 13. kesäkuuta.