Mene uimaan nyt – huomenna vesi voi olla viisi astetta kylmempää

Monet Suomen vesistöistä ovat parhaillaan tavallista lämpimämpiä, mutta alkukesän aikana pintavesien lämpötilat voivat vaihdella päivän aikana jopa viisi astetta. Päivittäin muuttuvat lämpötilaerot rauhoittunevat heinäkuussa.

Kotimaa
Pielisen vesistöä, koivu.
Pielisellä on nyt tavallista lämpimämpää vettä.Tarja Laitinen / Yle

Suomen järvet ovat kesäkuun alkaessa tavallista lämpimämpiä.

Keskiviikkoaamuna esimerkiksi Pielisen pintaveden lämpötila oli Suomen Ympäristökeskuksen mittauspisteellä 18,3 astetta. Tämä on 7,4 astetta lämpimämpää kuin normaalisti kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Hydrologi Johanna Korhonen Suomen Ympäristökeskuksesta muistuttaa, että pintavesien lämpötilat eivät ole vielä alkukesästä joka päivä samoissa lukemissa.

Veden lämpötilassa voi olla jopa viiden asteen ero kahden peräkkäisen päivän välillä.

Johanna Korhonen

– Alkukesästä lämpötilojen vaihtelu on tavallisesti suurta. Veden lämpötilassa voi olla jopa viiden asteen ero kahden peräkkäisen päivän välillä, Korhonen kertoo.

Tänään mielestään lämpimässä vedessä polskineen ei siis kannata suinpäin hypätä veteen huomenna. Tilanne on helpompi loppukesästä.

– Heinä-elokuun vaihteessa säät ovat keskimäärin lämpimämpiä ja silloin pintavesikerros on huomattavasti paksumpi. Vaihtelut eivät silloin ole sään mukaan niin suuria kuin alkukesästä, Korhonen sanoo.

Mittauspisteen tulos ei ole sama kuin järven keskilämpötila

Järvien pintavesien lämpötiloja voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Useasti päivässä päivittyviin lukemiin ei kuitenkaan kannata luottaa sokeasti.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa 900 neliökilometrin kokoisen Pielisen mittauspiste sijaitsee järven pohjoisosassa Nurmeksen satamassa.

– Lämpötilat mitataan samoilta paikoilta, joissa mitataan veden korkeutta. Tähän tarkoitukseen parhaat paikat ovat usein syviä lahtia. Tulos kertoo siis lämpötilan vain siltä paikalta. Koko järven keskilämpötilaa tämä tulos ei kerro, hydrologi Johanna Korhonen Suomen Ympäristökeskukselta muistuttaa.