Aikainen yo-juhla aiheuttaa ongelman – kampaajamestari: "Emme pysty ottamaan enempää asiakkaita"

Tänään lauantaina vietetään ylioppilasjuhlia, jotka alkavat eri aikaan eri lukioissa. Alkamisajat ovat perusteltuja, mutta aikaisin käynnistyvät juhlat tuottavat harmia esimerkiksi kampaamoille.

Loma-, juhla- ja vapaapäivät
Nuttura
YLE Salla Jokivarsi

Suomen lukiot täyttyvät tänä lauantaina juhlivista ihmisistä. Tänään nimittäin vietetään ylioppilaiden valmistumisjuhlia, mutta eri lukioissa juhla alkaa eri aikaan. Toisaalla abiturientit ja heidän vieraansa saapuvat kouluille jo kello 9.30, toisaalla puolestaan juhla käynnistyy vasta kello 12.

Kajaanin lukion juhla alkaa kello 10, paikalla tulee olla hiukan ennen sitä. Tämä aiheuttaa paikallisen kampaajamestarin mielestä hienoisen ongelman. Nimittäin aikaan liittyvän.

– Tytöt hyvin usein ottavat sekä meikin että kampauksen, äkkiä siinä kaksi tuntia vierähtää hius- ja meikkaushommissa. Päivä joudutaan siis aloittamaan kodeissa hyvin aikaisin ja meidänkin työpäivämme alkaa kello 7 aamulla. Yksinkertaisesti aika loppuu, ja siitä on meille ihan taloudellista haittaa kun emme pysty ottamaan enempää asiakkaita, toteaa kampaajamestari Sara Soini.

Ajankohdan valitsemisessa on ajateltu, että aikaisin alkava juhla mahdollistaisi enemmän aikaa juhlia kodeissa.

Markku Nissinen

– Voisihan sitä aloittaa kello 4 tai 5, mutta se olisi kohtuutonta kun edessä on pitkä päivä sekä juhlijoilla että meillä.

Soini kertoo kuulevansa vuosittain palautetta asiakkailtaan siitä, että yo-juhla alkaa turhan aikaisin.

– Monena vuotena olen kuullut äideiltä, että he ovat ehtineet nukkumaan vain pari tuntia edellisenä yönä. Kyllä siinä aamun aikana ehtisi monta asiaa tehdä, jos juhla alkaisi vasta kello 12.

Juhlan kellonaika ei ole kiveen hakattu

Kajaanin lukion vs. rehtori Markku Nissinen toteaa, että juhlan alkamisajankohta ei ole kiveen hakattu, vaan sitä voidaan palautteen perusteella tarvittaessa muuttaakin. Juhla on alkanut jo useiden vuosien ajan kello 10, ja perusteluna Nissinen pitää sitä, että pitkän lakkiaisjuhlan jälkeen halutaan hyvissä ajoin päästä kotiin jatkamaan juhlimista sukulaisten ja ystävien kanssa.

– Lukion juhla kestää 2–2,5 tuntia, jonka jälkeen ylioppilaat ovat suorittaneet perinteisen kunniakäynnin sankarihaudoille. Joten juhlaa kestää iltapäivään saakka. Ajankohdan valitsemisessa on ajateltu, että aikaisin alkava juhla mahdollistaisi enemmän aikaa juhlia kodeissa.

Kyllä siinä aamun aikana ehtisi monta asiaa tehdä, jos juhla alkaisi vasta kello 12.

Sara Soini

Pyhäjoen lukio kuuluu niihin kouluihin, joissa juhla alkaa vasta kello 12. Syy myöhempään ajankohtaan on hyvin looginen.

– Suurin syy on se, että meillä on samassa salissa peruskoulun kevätjuhla ennen yo-juhlia. Jotta kevätjuhlan ei tarvitse alkaa kohtuuttoman aikaisin, meidän juhlamme alkaa kello 12, mainitsee lukion rehtori Tauno Rajaniemi.

Pyhäjoen lukio on pieni lukio, vuosittain valmistuu maksimissaan 30 ylioppilasta. Valmistuneiden määrä vaikuttaa juhlan kestoon, sillä lakitukseen kuluu isommissa lukioissa enemmän aikaa kuin pienissä.

– Meille voisi tulla vaikka vielä saman verran lisää valmistuneita, eikä se vaikuttaisi juhlan alkamisajankohtaan.