Outokumpu teki uuden omakotitaloalueen, jolle kukaan ei rakenna

Outokummun Partalanmäen uusi asuinalue huutaa tyhjyyttään. Alueella on kunnallistekniikka jo valmiina, mutta rakentajia ei ole vielä löytynyt. Syyksi on arvioitu muun muassa alueen kosteikon mainetta.

Outokumpu
Outokumpu
Riikka Heikkilä / Yle

Outokummun kaupunki kaavoitti yli 30 omakotitalotonttia Partalanmäelle. Uuden asuinalueen rakentumisesta ilmoitettiin jo vuonna 2011 kaupungin kaavoituskatsauksessa.

Nyt alueella on valmis kunnallistekniikka, tiet ja katuvalot. Partalanmäelle olisi voinut rakentaa omakotitaloja jo viime kesänäkin. Rakentajat kuitenkin puuttuvat. Yhtään vuokrasopimusta ei ole vielä solmittu.

– Jonkun verran kiinnostuneita on ollut, Outokummun kaupungin yhdyskuntainsinööri Janne Korpela kertoo.

Kaupunginvaltuustossa on epäilty, että alueen kosteikon maine on tiukassa ja se saattaa olla syynä siihen, etteivät tontit tee kauppaansa.

Janne Korpela kertoo, että alueella on tehty pohjatutkimukset. Alueen maaperä on hiekkaista ja soraista silttiä, joka on otettava huomioon rakentaessa.

– Maaperä on kantavaa. Veden kanssa maa voi pikkuhiljaa päästä velloitumaan. Kun pintamaita leikataan, täytöt on tehtävä melko nopeasti, Korpela sanoo.

Kaupungin yhdyskuntainsinöörin mukaan Partalanmäki ei ole kuitenkaan ongelmallinen alue rakentaa. Siellä pohjavesi on noin 1,5 metrin päässä maanpinnasta.

– Se ei ole epänormaalia Outokummun alueella, Janne Korpela kertoo.

Partalanmäen tontit ovat nyt alennuskampanjassa. Ennen vuoden 2017 loppua tehdyissä sopimuksissa vuokrahinnasta annetaan 50 prosentin alennus 5 vuoden ajaksi.

Omakotitalojen rakentajien on myös mahdollista ostaa tontti omakseen, kun rakennus on valmistunut.