1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansliapäällikkö Pokka: Ympäristöluvat siirtyvät yhdelle luukulle

Ympäristöasioiden päätöksenteon sujuvoittaminen etenee. Pian esimerkiksi lupa-asiat hoituvat yhdeltä luukulta. Samalla ympäristöministeriö valmistelee muutosta, joka siirtäisi ympäristölupamenettelyä kevyemmän ilmoitusmenettelyn suuntaan.

Kotimaan uutiset
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele PokkaKalle Pallonen / Yle

Ympäristöpuolen asiantuntijoita muun muassa ympäristöministeriöstä, aluehallintovirastoista ja ely-keskuksista kokoontui Mikkeliin pohtimaan, kuinka norminpurkutalkoissa edetään. Käytännössä ympäristöpuolella kuitenkin puhutaan sujuvoittamisesta, jolla viranomaispolkuja saataisiin suoremmaksi.

– Jos normia puretaan, niin silloin pitäisi jotakin poistaa ja harva suostuu ympäristön suojelutasosta tinkimään, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka selittää termieroa.

Hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta kohti on otettu ympäristöpuolellakin jo askeleita.

– Esimerkiksi ympäristöluvissa on jo luovuttu pakkotarkastuksista. Luvat tarkastetaan vain, jos toiminta olennaisesti muuttuu.

Tällä vaalikaudella suurimpana hankkeena kansliapäällikkö mainitsee yhden luukun periaatteen.

– Nämä menettelyt voitaisiin yhdistää niin, että asiakas saisi yhden luvan, Pokka toteaa.

Samalla lupamenettelyä halutaan muuttaa niin, että kaikkia asioita ei tarvitsisi luvittaa.

– Mehän ollaan lupien luvattu maa. Meillä on paljon ympäristölupia. Että olisi myöskin ilmoitusmenettelyyn meneviä asioita varsinkin kuntapuolella, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoo.

Viranomaisyhteistyötä tehostettava

Mikkelissä esille nostettiin biokaasulaitoksen prosessi, jossa erilaiset lupa-asiat ja selvitykset ovat kestäneet jo muutaman vuoden. Paneelikeskustelun puheenvuoroissa esiin nousi se, että prosessin alkuvaiheessa jonkun asiantuntijan olisi pitänyt ottaa koppi kokonaisuudesta. Nyt lupien hakija puski yksin päin byrokratiaa.

Parempi yhteistyö eri viranomaisten kesken olisi sujuvoittanut eli käytännössä nopeuttanut prosessia.

– Toisaalla osataan oikeinkin hyvin se, miten pitää asia ennakolta valmistaa, että tulee hyvä hakemus ja se voidaan käsitellä sujuvasti. Osassa vielä toimitaan vanhaan tyyliin, että kukin hoitaa sen pikku sektorinsa eikä koordinaatiota ole, Pokka sanoo.

Onko tilanteeseen sitten tulossa oikeasti parannusta?

– Viranomaisten ennakkoneuvottelu tulee lakiinkin, mutta kyllähän se on tahdosta kiinni. Kun hallituslaki sanoo, että virkamiehen tehtävä on palvella, niin kyllä se on oltava käytännössäkin näin, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka linjaa.

Lue seuraavaksi