1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sääntö-Suomi höllentää kylttikuria tienvarsilla tietyin ehdoin – "En näe suurena riskinä"

ELY-keskus luottaa heinäkuun alusta alkaen siihen, että suomalainen kykenee pystyttämään epävirallisen, tilapäisen tienvarsikyltin omin nokkinensa. Luvattomia kylttejä valvotaan muun työn ohessa.

Kotimaan uutiset
Hauskat opasteet saattelevat tilalle.
Markku Lähdetluoma / Yle

Vielä vajaan kuukauden ajan luvattomista tienvarsikylteistä saattaa saada sakkorangaistuksen. Siinä missä viranomaiset ovat aiemmin pelänneet epävirallisten tienvarsimainosten estävän esimerkiksi liikennemerkkien ja tienviittojen huomaamista, ovat he heinäkuun alusta alkaen valmiita luottamaan enemmän kansalaisten omaan harkintaan.

– Uusi maantielaki takaa, että pieniin ja suurempiinkin tilapäisiin eli muutamasta tunnista muutamaan viikkoon kestäville tapahtumille voi pystyttää kyltin ilman lupaa. Moottoritien varteen on kuitenkin haettava lupa jatkossakin, vahvistaa lupapäällikkö Aleksi Haapavaara Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Haapavaara pitää uudistusta myönteisenä pienille tapahtumajärjestäjille. Heidän ei tarvitse laittaa enää rahaa lupamaksuihin.

– Otamme muutoksen ilolla vastaan. Jos vaan homma toimii, niin hyvä asia, että normeja puretaan. En näe suurena riskinä sitä, että tien päällä näkyy mitään dramaattista muutosta, ELY-keskuksen lupapäällikkö sanoo.

Sopimaton kyltti poistetaan

Yksi pääsäännöistä on, ettei epävirallista tienvarsikylttiä saa kiinnittää liikennemerkin jalkaan tai valaisinpylvääseen. Kylttien valvonta kuuluu paikallisten ELY-keskusten aliurakoitsijoille, ja kylttejä valvotaan muun työn ohessa. Luvattomia merkkejä poistetaan tarpeen mukaan.

– Poistettava kyltti on useimmiten pystytetty olemassa olevaan liikennemerkkiin, mikä on lähtökohtaisesti kiellettyä. Se heikentää varsinaisen liikennemerkin, nopeusrajoituksen tai vastaavan merkin luettavuutta. Siinä on suurin ongelma – ei niinkään siinä, että opasteissa olisi kiellettyä sisältöä, Haapavaara sanoo.

Luotetaan siihen, että ne pystytetään asiallisesti eivätkä ne lähde tuulen mukana lentoon.

Aleksi Haapavaara

Lupapäällikkö Aleksi Haapavaara ei osaa sanoa, tuleeko lakimuutos lisäämään aliurakoitsijoiden työmäärää. Fakta on kuitenkin se, etteivät valvojat liiku teillä jatkuvasti. Sanktio on se, että kyltti poistetaan – muita taloudellisia tai vastaavia sanktioita ei tule.

– Ei ole kenenkään etu, että tienvarret ovat täynnä merkkejä, jotka on omin luvin pystytetty. Tietysti jatkossa, kun lupaa ei tarvitse, niin luotetaan siihen, että ne pystytetään asiallisesti eivätkä ne lähde tuulen mukana lentoon, Haapavaara sanoo.

Suomalaisten tienvarsikyltit ovat lupapäällikkö Aleksi Haapavaaran mielestä maltillisia verrattuna esimerkiksi itäeurooppalaiseen tienvarsi-ilmoitteluun.