EU-komissio kovensi otettaan: Puolan hallitukselle kirjallinen patistus noudattaa demokratiaa

Päätös on askel EU:n perusperiaatteita varjelevassa oikeusvaltiomekanismissa. Komission varapuheenjohtaja ei halua puhua pakotteista, vaan sanoo keskustelun jatkuvan.

Ulkomaat
Frans Timmermans käsi pystyssä puhujapöntössä.
EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans selitti komission uusinta askelta Puolan-kysymyksessä Brysselissä keskiviikkona. Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unionin komissio on lähettänyt Puolan hallitukselle kirjallisen kannanoton (siirryt toiseen palveluun) eli käytännössä virallisen varoituksen oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta. Tällainen askel on ensimmäinen EU:n historiassa.

Patistelun sisältöä ei ole julkaistu, mutta komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan kannanotossa listataan, mikä Puolan hallituksen päätöksissä on komission mielestä lainopillisessa ristiriidassa EU:n periaatteiden kanssa. Puolalle esitetään myös ratkaisumahdollisuuksia, Timmermans sanoo.

Komissio pelkää, että korkeimpaan oikeuteen tekemillään muutoksilla Puolan hallitus voisi vastaisuudessa estää korjaukset uusiin lakeihin, vaikka ne rikkoisivat Puolan perustuslakia.

Puolan hallituksella on nyt kaksi viikkoa aikaa vastata komissiolle.

Ei edistystä neljän kuukauden keskusteluissa

Timmermans sanoo toivovansa, että komission kannan kirjallinen täsmentäminen edistää komission ja Puolan hallituksen välistä keskustelua. Se aloitettiin helmikuussa.

– Komissio ei aio puuttua Puolan sisäiseen poliittiseen keskusteluun. Poliittiset kysymykset ovat Puolan oma asia. Meidän tehtävämme on valvoa, että lakia noudatetaan, Timmermans korosti keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Korkean tason yhteydenpito on sujunut koko ajan hyvässä hengessä, eikä komission mahdollisista jatkotoimista ole mitään syytä puhua tässä vaiheessa, hän sanoi. Samalla hän kuitenkin myönsi, ettei keskusteluissa ole tapahtunut edistystä.

Ulkoministeri "yllättynyt ja surullinen"

Puolan varaulkoministerin Konrad Szymańskin mukaan myös Puola on edelleen valmis jatkamaan yhteydenpitoa, mutta ei taivu komission kaikkiin vaatimuksiin. Oikeusministeri Zbigniew Ziobro kutsuu komission kantaa yksipuoliseksi ja vääristyneeksi.

– Olen yllättynyt ja surullinen. Komissiolla on ollut keskusteluissa tilaisuus nähdä, että hallitus on ollut kompromissihaluinen, Ziobro sanoo.

Ellei molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja löydy, Puola voitaisiin äärimmillään sulkea pois EU:n päätöksenteosta. Se vaatisi kuitenkin EU:n 28 jäsenmaan yksimielistä päätöstä.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset