1. yle.fi
  2. Uutiset

OECD: Suomen talous kasvaa tänä vuonna prosentin – hallituksen vaikeudet lisäävät epävarmuutta

Teollisuusmaiden järjestön tänään julkistaman katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna prosentin. Kasvu pysyy maltillisena myös ensi vuonna. Epävarmuustekijöitä löytyy niin kotimaan politiikasta kuin ulkomailta.

talous
Rakennustyömaa.
Vilkastunut rakentaminen on piristänyt Suomen taloutta. Jyrki Lyytikkä / Yle

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n katsauksen mukaan Suomen talous on hiljalleen elpymässä vahvistuvan kotimaisen kysynnän kannattelemana. Tänä vuonna Suomen bruttokansantuote kasvaa OECD:n mukaan prosentin. Ensi vuonna talous kasvaisi 1,2 prosenttia.

Kotimaista kysyntää tukee tällä hetkellä esimerkiksi matala korkotaso ja lisääntynyt muuttoliike kasvukeskuksiin, joka on lisännyt asuntorakentamista, katsauksessa arvioidaan.

Työttömyys pysyy korkealla tasolla

Suurempaan riemuun ei ole kuitenkaan järjestön mukaan aihetta, vaan työttömyys todennäköisesti pysyy korkealla tasolla. Kotimaiseen kysyntään nojaava kasvu ei OECD:n mukaan tule merkittävästi alentamaan työttömyyttä edes siinä tapauksessa, että työmarkkinoiden joustavuus lisääntyisi, vaan tukea tarvitaan viennin kohentumisesta.

Vientiä taas nakertavat OECD:n mukaan Venäjällä jatkuvat talousvaikeudet, vaisu globaali kysyntä ja heikentynyt kilpailukyky.

Katsauksessa arvioidaan, että euroalueen elvyttävä rahapolitiikka tukee Suomen talouden toipumista, mutta vastapainona julkisen talouden menoleikkaukset jarruttavat kasvua. Epävarmuutta lisäävät hallituksen vaikeudet luvattujen uudistusten toteuttamisessa.

Maailmantalous kasvaa kituliaasti

Ennusteen mukaan Suomen talous ei saa juurikaan vetoapua maailmalta, sillä hidas kasvu on globaali ilmiö.

Maailmantalouden kasvu pysyy tänä vuonna keskimääräistä hitaampana 3 prosentissa Kiinan nousun hidastuessa. Maailmantalous kasvoi 3 prosenttia myös viime vuonna.

Euroalueella talous kasvaa ennusteen mukaan keskimäärin 1,6 prosenttia ja Yhdysvalloissa 1,8 prosenttia.

Lue seuraavaksi