Alkukesän verenimijä ei ole kaveriaan pahempi – viisi väittämää hyttysestä

Alkukesän hyttysenpurema tuntuu kutiavan kuin viimeistä päivää. Onko siis kesän ensimmäisten hyttysten sylki jotenkin tavallista voimakkaampaa? Vai tuntuuko pistos vain talven jälkeen tavallista ikävämmältä? Eläinfysiologian professori Esa Hohtola Oulun yliopistosta vastaa.

Kotimaa
Hyttynen kukassa.
Yle

Hyttysen pisto kutiaa alkukesällä enemmän kuin loppukesästä, koska hyttysten sylki on silloin voimakkaampaa.

Totta ja tarua. Alkukesän pistokset kyllä kutisevat tavallista enemmän, mutta eivät hyttysten erilaisuuden takia. Hyttysiä on kymmeniä lajeja, joista kymmenkunta imee verta. Hyttyslajeilla tai ajankohdalla ei ole kuitenkaan eroa. Loppukesästä ihminen on vain siedättynyt pistoksille eivätkä ne kutia enää niin paljon. Kyse on siis sietokyvyn voimistumisesta ja allergisen reaktion vähenemisestä.

Hyttyset pitävät tummista vaatteista.

Totta. Arkihavainnon mukaan hyttyset tuntuvat etsiytyvän enemmän mustaa kuin vaaleaa vaatetta kohden. Näköhavainto on hyttyselle tärkeä ja vaalea vaate ei mahdollisesti täytä hyttysen pikkuaivoissa saaliin tunnusmerkkejä.

Lisäksi hyttynen hakeutuu kohti lämpöä. Mustan vaatteen lämpösäteily voi olla suurempi ja siksi hyttyset iskeytyvät kiinni mustien vaatteiden kantajaan.

Itikat imevät sinua, koska sinulla on parempi veri kuin kaverillasi.

Tarua. Hyttysten joukkohyökkäys ei liity mitenkään niiden kykyyn ymmärtää veriarvoja. Hemoglobiini ei tuoksu eikä näy. Hyttyset etsiytyvät iholle ihmisen tai eläimen erittämän hiilidioksidin perusteella.

Jokaista käytettyä happilitraa kohden ihminen vapauttaa noin litran hiilidioksidia, joka leviää kymmenien metrien päähän. Hiilidioksin mukana vapautuu satoja kemikaaleja, joiden perusteella hyttynen haistaa kohteensa. Kun hyttynen pääsee tarpeeksi lähelle, se etsiytyy kohteeseen, jossa on hyvä pintaverenkierto ja verta saatavissa.

Hikinen iho houkuttelee itikoita.

Totta. Hiessä on paljon ihon erittämiä aineita. Hiki sinänsä on vain vettä ja suolaa, mutta hikeen liukenee paljon ihon muita eritteitä, orgaanisia molekyylejä, jotka hyttynen haistaa.

Valkosipulilla, oluella tai muilla ikäväksi koetuilla hajuilla voi yrittää karkottaa hyttysiä.

Totta ja tarua. Vaikutus riippuu jokaisen aineenvaihdunnasta. Jos ruoka- tai juoma-aineiden nauttimisen seurauksena ihosta erittyy tiettyjä aineita, sillä voi olla hyttysiä karkottava – tai houkutteleva –vaikutus. Selvää tutkimusnäyttöä minkään elintarvikkeen vaikutuksesta ei tiettävästi ole. Mitään ruoka-ainetta käyttämällä ei todennäköisesti pääse hyttysiltä turvaan, varminta on käyttää hyttyskarkotetta ja suojata itsensä vaatteilla.