Pankkiasioiden hoito kannattaa suunnitella sairauden varalta – asiantuntija-avun hinta vaihtelee

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE julkaisee uuden oppaan tilanteeseen, jossa henkilön kyky hoitaa omia talousasioita on heikentynyt. Samalla FINE kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen. Puutteellisesti laadittu valtuutus voi kuitenkin johtaa holhouslain soveltamiseen.

Kotimaa
Nordea-pankin konttori.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE kannustaa jokaista suunnittelemaan talousasioidensa hoidon hyvissä ajoin etukäteen esimerkiksi muistisairauden varalle. FINE haluaa nostaa esiin edunvalvontavaltuutuksen (siirryt toiseen palveluun), jolla voi nimetä esimerkiksi sukulaisen, ystävän tai muun läheisen huolehtimaan asioistaan.

FINE julkaisee torstaina oppaan täysi-ikäisten edunvalvontaan. Opas tarjoaa tietoa ja käytännön esimerkkejä muun muassa pankki- ja vakuutusasioiden hoidosta edunvalvonnan aikana.

– Kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus jo etukäteen, jolloin asian hoitaminen on huomattavasti helpompaa kuin virallisella menettelyllä, sanoo FINE:n johtaja Erik Sirén.

Jos ei ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta, ennen kuin oma kyky hoitaa asioita katoaa, joudutaan soveltamaan lakia holhoustoimesta (siirryt toiseen palveluun). Silloin saatetaan tarvita tuomioistuimen määräystä edunvalvojasta.

Puutteellinen valtuutus voi jäädä vahvistamatta maistraatissa

Aivan miten tahansa edunvalvontavaltuutusta ei voi laatia. Jotta valtuutus aikanaan on pätevä, asiat pitää esittää siinä määrätyssä muodossa. Lisäksi kahden esteettömän todistajan pitää allekirjoittaa valtuutus. FINE suosittelee käyttämään valtakirjan tekoon oikeusaputoimiston tai asianajajan apua.

Jos itse tehty valtuutus on puutteellinen, maistraatti ei välttämättä vahvista sitä silloin, kun sen pitäisi tulla voimaan.

– Tämä voi olla yksi syy, miksi näitä ei ole niin paljon tehty, Sirén sanoo.

Toinen syy on kenties se, että ei oikein tiedetä, missä vaiheessa elämää edunvalvontavaltuutus kannattaisi tehdä. Lain mukaan valtuutuksen voi laatia vaikka heti, kun täyttää 18 vuotta. Monelle täysi-ikäisyyden juuri saavuttaneelle tämä tuskin tulee mieleen.

– Kun täyttää 18, on vähän muita ajatuksia kuin se, että ei olisi toimintakelpoinen. Toki tällainen tilanne voi tulla kolarissa tai muussa onnettomuudessa, Sirén sanoo.

Laaja hintahaitari

Asiantuntija-apu edunvalvontavaltuutuksen laatimiseksi voi maksaa muutamia satoja euroja. Valtakirjan voi tilata myös verkosta moneen eri hintaan. Yksi yritys tarjoaa valtuutusta itsepalveluna 4,95 eurolla, toinen mainostaa lakimiehen laatimaa yksilöllistä edunvalvontavaltuutusta 99 eurolla ja kolmas 195 eurolla.

Sirén ei halua ottaa kantaa siihen, paljonko valtuutuksesta kannattaa maksaa tai keneltä se kannattaisi tilata.

– Se on jokaisen itse harkittava. Jos sen tekee itse määrämuotoon, niin se on hyvä. Jos haluaa varmistuksen, niin toki voi käyttää lakimiestä, Sirén sanoo.