1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Raakaöljy kallistui alkuvuoden aikana 80 prosenttia – Onko edessä kuitenkin uusi notkahdus?

Riitaisa öljyntuottajamaiden järjestö Opec kokoontuu tänään torstaina sorvaamaan uutta sopua öljyntuotannon rajoituksista. Opec haluaisi öljyn hinnan nykyistä vakaammin nousu-uralle, mutta edessä saattaa olla jälleen uusi alamäki.

Öljypumppuja Gudongin öljykentillä Dongyingissä, Kiinassa. Kuva: Wu Hong / EPA

Raakaöljyn hinta on noussut tuntuvasti alkuvuoden aikana. Vielä tammikuussa tynnyrillinen Brent-raakaöljyä maksoi huokeimmillaan 28 dollaria.

Nyt hinta on kivunnut noin 50 dollariin, mikä tarkoittaa lähes 80 prosentin nousua tammikuun pohjalukemista.

Raakaöljyn kallistumiseen on useita syitä: Yhdysvaltain liuskeöljytuotannon vähentyminen, Kanadan metsäpalot, Nigerian levottomuudet sekä talouskriisissä rämpivän Venezuelan tuotannon hiipuminen.

Toisaalta hinnannousu voi jäädä väliaikaiseksi. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n kokouksesta Pariisista tavoitettu Nesteen asiantuntija Lauri Kärnä huomauttaa, että öljyvarastot ovat nyt selvästi tavallista korkeammalla tasolla.

– Täällä muistutettiin, että pelkästään OECD-mailla on 350 miljoonaa barrelia ylimääräisiä varastoja normaalitasoon verrattuna. Vaikka varastoja alettaisiin kuluttaa miljoona barrelia päivässä, kestäisi vuoden, että oltaisiin normaalitasolla, Kärnä sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa.

Toisaalta Kärnä sanoo, että ilmassa on myös merkkejä, joiden mukaan vuoden jälkipuoliskolla kysyntä ja tarjonta saattaisivat olla tasapainossa. Tämä voisi tarkoittaa maltillista hinnannousua.

Tavalliselle autoilijalle Suomessa raakaöljyn kallistuminen näkyy viiveellä. Öljy- ja biopolttoaineala ry:ntilaston mukaan (siirryt toiseen palveluun)95-bensiini maksoi tammikuussa 1,35 euroa veroineen. Toukokuussa hinta oli noussut 1,38 euroon.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Opecin uusi yritys

Loppukesästä 2013 raakaöljyn hinta huiteli parhaimmillaan yli 116 dollarissa. Hinnat näyttävät kuitenkin romahtaneen pitkäksi aikaa selvästi tätä matalammalle tasolle, mikä on ajanut öljyntuottajamaat ahtaalle. Monen valtion budjetti on rakennettu selvästi nykyistä kalliimman öljyn varaan.

Öljyntuottajamaiden kartelli Opec hakee tänään torstaina jälleen uutta ratkaisua öljyntuotannon rajoituksiin ylijäämän leikkaamiseksi. Joulukuinen yritys lässähti Iranin ja Saudi-Arabian riitelyyn.

Iran ei ole halunnut suostua tuotannonrajoituksiin, sillä länsimaiden talouspakotteista eroon päässyt maa hamuaa takaisin menettämiään markkinaosuuksia. Odotukset Opecin kokoukselle eivät ole kummoiset, sillä Iran on jo ilmoittanut, ettei sen kanta ole muuttunut aiemmasta.

Suomalaisasiantuntijan mielestä olisi yllättävää, jos Opec pääsisi sopuun tuotantorajoituksista.

– Odotukset ovat sellaiset, että siellä puhutaan niitä ja näitä, mutta edelleen Opecin jäsenvaltiot jatkavat öljyntuotantoa oman agendansa mukaan.

Muun muassa Venezuelan energiaministeri Eulogio Del Pino on varoittanut uudesta öljyn hinta-alesta, mikäli tuotantorajoituksista ei päästä sopuun.