1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Maaseudun asukkaat ihmeissään: Hämeenkyrön kunta perusti itse vesihuolto-osuuskunnan

Vesi- ja viemäriverkon laajennus herättää keskustelua Hämeenkyrössä. Kunta on perustanut vesihuolto-osuuskunnan ja aikoo siirtää Kyröspohjasta Sasiin ulottuvan toiminta-alueen sille. Asukkaat epäilevät joutuvansa paikkaamaan jätevedenpuhdistamon rahoituspohjaa.

Kuva: Leena Peltokangas / Yle

Hämeenkyrön kunta on perustanut vesihuolto-osuuskunnan ja aikoo siirtää Kyröspohjan, Heinijärven, Ahrolan, Mahnalan ja Sasin toiminta-alueen sille. Laajalla alueella on noin 600 kiinteistöä. Siellä on myös pohjavesialueita ja rantoja, joiden puhtaudesta on syytä huolehtia.

Tavallisesti osuuskunta syntyy asukkaiden omasta aloitteesta, mutta tällä kertaa aloitteellinen on ollut kunta. Ajatus on, että kunnan vesilaitos rakentaisi runkoputket, osuuskunta jatkaisi siitä käyttäjille asti.

Puhdistamon jälkirahoitusta?

Osuuskuntaan ei voi pakottaa liittymään, mutta sen toiminta-alueella palveluja voidaan velvoittaa käyttämään. Monet epäilevät, että paikalliset halutaan mukaan maksajiksi koko Hämeenkyrön viime syksynä valmistuneelle uudelle jätevedenpuhdistamolle.

– Meistä monista näyttää siltä, että koko osuuskunta on perustettu ja laajennettu tänne siksi, että uudelle puhdistamolle tarvitaan valtava määrä asiakkaita. Eli maksajia, kertoo Tommi Yrjölä Hämeenkyrön Mahnalasta.

Kyläläisten mukaan putkiston rakentaminen maksaisi noin kuusi miljoonaa euroa.

Vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alueella asuvat epäilevät, että läheskään kaikki alueella eivät putkistoa edes tarvitsisi. Niinpä järkevimpänä keinona monet pitävät toiminta-alueen pienentämistä. Mutta sekään ei ole yksinkertaista, kunnan on aluetta pienentäessään esimerkiksi päätettävä, miten ulkopuolelle jäävien vesihuolto ratkaistaan.

Hämeenkyrön kunta puolestaan on postittanut alueen asukkaille kyselyn siitä, millä tavalla vesihuolto pitäisi järjestää.  Torstaina 2. kesäkuuta kello 18 Hämeenkyrön Mäntylässä järjestetään kylien kokous, jossa tilanteesta keskustellaan. Myös kyselyyn vastaaminen on esillä. Sen takaraja on 10. kesäkuuta.