1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Herukan kukinta jo lopuillaan, mansikka aloittelee – Keski-Suomen marjasato kypsynee etuajassa

Kasvukausi maakunnan puutarhoilla on runsaasti tavanomaista aikaisemmassa. Esimerkiksi harson alta voi löytää jo mansikan raakileita.

luonto
Mansikat kypsyvät pellolla.
Matti Myller / Yle

Herukkatarhoilla tällä viikolla kiertäneen Pro Agria Keski-Suomen erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttisen mukaan monivuotiset kasvit ovat osanneet hyödyntää lämpimän toukokuun: esimerkiksi herukan kukinta alkaa olla maakunnassa jo lopuillaan.

Punaisia viinimarjoja
YLE / Anna Sirén

– Raakileita alkaa jo muodostua. Mansikka kukkii harson alla jo täyttä vautia ja jopa pieniä raakileitakin näkyy. Avomaalla mansikka aloittelee kukintaa ja vadelma on nupuillaan.

Marttisen mukaan lämpimän toukokuun ansiosta kasvukausi on selvästi edellä tavanomaisesta vuodesta.

Myös tuholaiset nauttivat lämmöstä. Marttinen kehottaakin niin koti- kuin ammattipuutarhureita pitämään kasvustoja silmällä tuhohyönteisten varalta – esimerkiksi vattukärsäkkäiden varalta.

Satokin kypsyy normaalia aikaisemmin

Vaikka marjojen kypsymistä on vielä liian varhaista arvioida, Marttinen uskoo, että puutarhamasatoa päästään korjaamaan tänä kesänä tavallista aikaisemmin.

Jos sää viilenee, niin sadon kehityskin hidastuu.

Erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen

– Vielä sitä ei voi ennustaa, koska tässä on viikkoja välissä. Jos sää viilenee, niin sadon kehityskin hidastuu. Joka tapauksessa mansikkaa ja muitakin marjoja päästään varmaan normaalia aikasemmin.

Marttisen mukaan myös myöhäiset kasvit, kuten pensasmustikka hyötyvät lämpösumman kertymisestä: ne pystyvät hyvin valmistautumaan ensi talveen, kun kasvukautta riittää.

Marttisen mukaan joillakin mansikkatiloilla talven vähälumiseen aikaan osuneet kovat pakkaset saivat aikaan taimivaurioita.

– Katastrofia ei silti ole, ongelmat ovat lohkokohtaisia.

Marjo Marttista haastatteli Annika Rantanen.

Lue seuraavaksi