Radiofani, näin syntyy Radioteatterin juhlakuunnelma: Näyttelijä makaa lattialla ja huutaa

Juhlavuottaan viettävä Radioteatteri kiertää kesällä ympäri Suomea äänittäen paikallisia tarinoita, paikallisten taiteilijoiden kanssa.

kulttuuri
Lumikki Väinämö makaa Lahden Kaupunginteatterin lavalla.
Lumikki Väinämö eläytyy rooliinsa Kaupunginteatterin lavalla maaten. Yle

Radioteatteri äänittää alkukesän aikana kuunnelmia eri puolilla Suomea. Tarinat liittyvät paikkakuntiin, ja ääneen pääsevät paikalliset näyttelijät.

Esimerkiksi Lahdessa tehdään synkkää perhetarinaa, Lappeenrannassa käsikirjoitus on luontoa havainnoiva ja Kuopiossa Radioteatteri kertoo paikallisesta julkimosta, luettelee Yle Draaman tuottaja Matti Kajander.

– Näin saadaan Radioteatteriin lisää ääniä ja taiteilijoita. Nyt, kun Radioteatteri täyttää 90 vuotta, halusimme tehdä juhlakuunnelmasarjan syksylle. Sellainen, joka tehdään eri paikkakunnilla, aivan kuten kuuntelijammekin ovat.

Lahdessa näyttelijä Lumikki Väinämö makaa Kaupunginteatterin lattialla ja huutaa. Tarina kertoo perheestä, jonka äidillä ei ole kaikki hyvin, sanoo Väinämö.

Hän ei ole tottunut huutamaan teatterin lattialla. Radioteatterissa se on kuitenkin välttämätöntä: Väinämö esittää äitiä, joka makaa rannalla. Ääni on saatava vastaamaan teatterin tilannetta.

Pelkän äänen kanssa työskenteleminen on jotenkin puhdasta. Ei tarvitse ajatella, miten ilmaisee itseään fyysisesti tai onko muut ilmaisumuodot hallussa.

Lumikki Väinämö

– Kun makaa, kurkku menee kiinni, mikä muuttaa ääntä heti. Ääni muuttuu tunkkaisemmaksi. Pelkän äänen kanssa työskenteleminen on jotenkin puhdasta. Ei tarvitse ajatella, miten ilmaisee itseään fyysisesti tai onko muut ilmaisumuodot hallussa.

Radioteatteri liikkeellä -kiertueen kuunnelmista tuotetaan radiodraaman 90-vuotisjuhlasarja, joka esitetään Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa ensi syksynä.

– Radioteatteri tekee kuunnelmia, viihteellistä sisältöä on tullut ehkä hieman enemmän, eli kirjo on monipuolistunut. Silti tämä perinteinen sunnuntaikuunnelma on agendalla ja kysyttyä tavaraa, sanoo Kajander.