Kevarikortti voi olla valttia kesätöissä – amislaiset voivat ajaa kortin halvalla Turussa

Ajokortti on välttämätön monessa kesätyössä. Pienkonekorjaamoissa jo kevytmoottoripyöräkortillakin olisi käyttöä. Tämä on huomattu turkulaisessa ammattikoulussa, joka tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden ajaa kevarikortti opiskelun aikana.

liikenne
Moottoripyöräilijä
Pienkonelinjan opiskelija Samuli Lehtinen harjoittelee ajamista kevytmoottoripyörällä Turun ammatti-instituutin pihalla.Samuli Holopainen / Yle

Pienkonelinjan opiskelija Samuli Lehtinen harjoittelee Turun ammatti-instituutin pihalla kevytmoottoripyörän hallintaa. Logistiikan liikenne-opettaja Kari Nurmi antaa ohjeita ja tekee Lehtiselle erilaisia ratoja.

17-vuotias Lehtinen valmistuu vuoden päästä pienkonekorjaajaksi. Tässä vaiheessa opiskeluja kevarikortista on hyötyä alan kesätöissa.

Työnjohtajalla ei ole aikaa koeajaa jokaista peliä ja laitetta, joita on huollettu.

Verneri Onjukka

– Huollan pyöriä ja kaikkea pienkoneisiin liittyvää. On hyvä, että pääsee itse testaamaan niitä.

Turun ammatti-instituutissa on mahdollista suorittaa kevytmoottoripyöräkortti pienkonekorjaajatutkinnon yhteydessä. Pienkonelinjan vastuuopettaja Verneri Onjukka tietää, että työelämässä kevarikortti on tärkeä.

– Se kortti on aivan ehdoton. Työnjohtajalla ei ole aikaa koeajaa jokaista peliä ja laitetta, joita on huollettu. Jos työntekijä ei pysty kaikkiin työvaiheisiin, se jarruttaa muita.

Moottoripyöräilijä ja liikenneopettaja keskustelevat.
Pienkonelinjan opiskelija Samuli Lehtinen harjoittelee ajamista kevytmoottoripyörällä liikenneopettaja Kari Nurmen opissa.Samuli Holopainen / Yle

Halvemmalla pääsee koulussa

Pienkonekorjaajaksi valmistunut työskentelee yhä enemmän moottoripyörien, mopoautojen, mönkijöiden ja veneiden kanssa. Tämän takia työharjoittelussa ja kesätöissä on etuna, jos työntekijä voi esimerkiksi siirtää traktorilla veneitä.

150 euroa on karkea arvio, joka syntyy viranomaiskuluista ja lääkärintodistuksista.

Verneri Onjukka

Kevytmoottoripyöräkortin suorittaminen opiskelun yhteydessä on myös taloudellisesti kannattavaa. Teoria- ja ajo-opetus tapahtuu Turun ammatti-instituutissa.

– 150 euroa on karkea arvio, joka tulee viranomaiskuluista ja lääkärintodistuksista. Ajokoulussa kevarikortti voi maksaa lähemmäs 1 000 euroa, pienkonelinjan vastuuopettaja Verneri Onjukka sanoo.

Turun ammatti-instituutti on ensimmäisiä ammattikouluja, joissa opiskelija voi suorittaa kevytmoottoripyöräkortin opiskelun ohella.