Itä-Suomen toukokuu jopa 4,5 astetta normaalia lämpimämpi

Toukokuu oli koko Itä-Suomessa poikkeuksellisen lämmin ja paikoin Pohjois-Savossa ennätyksellisen lämmin. Keskiarvon yläpuolella oltiin vähintään kolmisen astetta.

Itä-Suomi
Peililasit.

Pohjois-Savon puolella päästiin useammallakin mittauspisteellä ennätyksellisiin lämpötiloihin. Paikoin keskiarvo ylittyi lähes 4,5 asteella.

Sekä Etelä-Savossa että Pohjois-Karjalassa oltiin toukokuussa 3–3,5 astetta pitkän ajan lämpötilakeskiarvon yläpuolella. Tämä on poikkeuksellista, mikä tarkoittaa Ilmatieteen laitoksen terminologiassa sitä, että näin isoja poikkeamia ei ole ollut vähintään 30 vuoteen.

Tavanomaista lämpimämpää oli maan länsilaidallakin, mutta siellä "vain" harvinaisen lämmintä, mikä tarkoittaa sitä, että niin korkea lämpötila toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa.

Selvästi tavanomaista vähemmän satoi maan kaakkoisosasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella, jossa sademäärä jäi alle puoleen tavanomaisesta. Vähiten eli 7,3 millimetriä satoi Helsingin Kumpulassa.

Runsaimmin sadetta tuli toukokuussa Vaasan seudulla sekä Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Pielisen pintaveden lämpötila oli keskiviikkona Nurmeksen mittauspisteellä 18,3 astetta eli seitsemän astetta enemmän kuin normaalisti. Savonlinnan Oravissa Haukivesi oli keskiviikkoaamuna 17,3-asteista, mikä on viisi astetta enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan.