1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutankhamonin tikari on sananmukaisesti taivaan lahja

Koristeellisen tikarin terän materiaali on peräisin meteoriitista. Niiden rauta oli muinaisessa Egyptissä suuressa arvossa. Tutkijat arvelevat, että sitä pidettiin jumalilta saatuna.

Museovieraat tutkivat faarao Tutankhamonin kultaista kuolinnaamiota Egyptiläisessä museossa Kairossa vuonna 2011. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptiläisfarao Tutankhamonin viimeiselle matkalle mukaan annettun tikarin alkuperä on varmistunut avaruuden lahjaksi Egyptin hallitsijalle. Egyptiläs-italialainen röntgenspektrometritutkimus osoitti, että tikarin rautaisen terän materiaali on meteoriitin tuomaa.

Kultatuppeen työnnetty tikari lepäsi poikafaraon muumion reiden vieressä. Tupen toisella puolella on liljakuvio, toisella sulkia, jotka huipentuvat sakaalin pääksi.

Tutankhamonin haudan löytäjällä Howard Carterilla ei ollut vaikeuksia tunnistaa kultaa kullaksi, mutta terän materiaali oli arvoitus. Sen ratkaisemiseen tarvittiin nykyajan laitetta, joka paljastaa materiaalin nikkelipitoisuuden.

Lisänäyttöä koboltista

Nikkelin määrä on selvä osoitus siitä, että metalli on peräisin meteoriitista, kertoo tutkimusta johtanut Daniela Cornelli Discovery News (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla.

Rautameteoriitit koostuvat pääasiassa raudasta ja nikkelistä ja hivenestä kobolttia, fosforia, rikkiä ja hiiltä. Niiden oletetaan olleen alkujaan asteroidien ytimiä.

Maapallon rautamalmissa on enimmillään neljä prosenttia nikkeliä. Tutankhamonin tikarin terässä sitä on lähes 11 prosenttia. Lisätodistetta alkuperästä antoi myös koboltin ja nikkelin suhdeluku.

Rautaa ennen rautakautta

Muinaiset egyptiläiset pitivät meteoriittien harvinaista rautaa suuressa arvossa. Tutkijat arvelevat heidän päätelleen sen taivaalliseksi viestiksi.

Vanhimmat egyptiläiset rautaesineet ovat noin vuodelta 3200 ennen ajanlaskumme alkua. Yhdeksän pientä meteoriitin raudasta tehtyä helmeä löytyivät Niilin rannalla sijainneesta haudasta Gerzehista.

Cornelli analysoisi mielellään lisääkin rautaesineitä ajalta, jolloin varsinainen rautakausi ei ollut vielä alkanutkaan. Tutankhamonin tikarin taitavasti taottu terä osoittaa, että päteviä seppiä oli jo tuolloin, Cornelli sanoo.

Tutankhamonin haudassa on muitakin taivaan antimia. Carter päätteli hänen kaulakorunsa skarabeen kellertäväksi kvartsiksi, mutta oikeasti se on Libyan hiekkaa, joka on sulanut lasiksi meteoriitin kuumuudesta. Tuollaista lasia oli saatavilla vain hiekkaerämaasta kaukaa lännestä, josta matkaa muinaiseen Egyptiin oli 800 kilometriä.

Tutkimus on julkaistu Meteoritics and Planetary Science (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.