Pelkosenniemellä kiinnostusta kuntaliitokseen Savukosken kanssa

Pelkosenniemen ja Savukosken kunnanvaltuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajat tapaavat kesäkuun 9.päivänä keskustellakseen kuntaliitoksesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Pelkosenniemi
Pelkosenniemen kyltti
Sauli Antikainen / Yle

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas kertoo, että kuntaliitosajatus nousi kunnanvaltuuston tulevaisuustyöryhmässä, jonka tavoitteena oli etsiä säästökohteita. Työryhmässä kuntaliitoksen selvittämistä esittivät keskustan Annika Kostamo ja vasemmistoliiton Hannu Oikarinen. Esille nousi esimerkiksi yhteisen sivistystoimenjohtajan ja rehtorin virka.

– Täytyy selvittää kuinka paljon esimerkiksi matkakuluja yhteinen virka toisi, tarkoituksena on kuitenkin löytää säästöjä, Severinkangas sanoo. Pelkosenniemi ei ole ensi kertaa kuntaliitosta selvittämässä, vaan Severinkankaan mukaan kunta on aikoinaan käynyt varsin pitkälle menneet neuvottelut Kemijärven kanssa. Sote-ratkaisut ovat kunnanjohtajan mukaan pakottamassa pikkukunnat taas vakavasti pohtimaan kuntaliitosta.

Severinkangas kertoo, että jo nyt Pelkosenniemellä ja Savukoskella on yhteistyötä esimerkiksi rakennusvalvonnassa. Savukoski ostaa myös palveluja Pelkosenniemen elinkeinokoordinaattorilta. Kirjasto on kolmen kunnan yhteinen eli siinä on mukana myös Sodankylä.

– Kirjastoyhteistyön laajentamistakin on syytä pohtia, voisiko siinä olla mukana enemmän kuntia.

Pelkosenniemen ja Savukosken kunnanvaltuustot saavat syksyyn mennessä käsiteltäväkseen selvityksen kuntaliitoksen mahdollisista hyödyistä.