Apu pääsi saarrettuun syyrialaiskaupunkiin ensimmäistä kertaa neljään vuoteen

Humanitaarinen avustuskuljetus on saavuttanut Syyrian hallituksen saartaman, lähellä pääkaupunkia Damaskosta sijaitsevan Darayan. Syyrian hallitus on toistuvasti estänyt avun viemisen tuhansille hätää kärsiville ihmisille.

Ulkomaat
Kaksi Syyrian hallituksen sotilasta kyykistyy seinän viressä rynnäkkökiväärit kädessään.
Syyrian virallisen uutistoimiston Sanan kuva hallituksen sotilaista, jotka saartavat Darayan kaupunkia.EPA / SANA

Darayan kaupunki on ollut saarroksissa siitä asti, kun Syyrian hallituksen joukot piirittivät sen vuonna 2012.

Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Damaskoksesta sijaitsevassa elää arviolta 8000 ihmistä. Darayan paikallisneuvoston mukaan avustussaattueessa oli lääketarvikkeita, mutta ei ruokaa.

Daraya oli kapinan eturintamassa

Daraya on ensimmäisiä paikkoja, joissa Syyrian hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin vastainen kapinointi alkoi vuonna 2012. Se oli myös ensimmäisiä, jonka Assadin joukot saartoivat.

Syyrian hallitus on toistuvasti torjunut muun muassa YK:n pyynnöt päästää apua Darayaan. Toukokuun alussa perillemeno estettiin aivan viime tipassa, saattueen ollessa jo kaupungin laidalla.

Venäjä lupasi lyhyen tulitauon

– Nyt kukaan ei estänyt kuljetusta. Pelkäsimme kyllä, että hallituksen joukot aloittavat tulituksen, sanoi Darayassa oleva ihmisoikeusaktivisti Shadi Matar uutistoimisto AFP:lle puhelimitse.

Syyrian hallituksen joukkoja tukeva Venäjä ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että Darayan avustuskuljetusten varmistamiseksi aloitetaan kahden vuorokauden tulitauko.

Lähteet: AFP, AP